Социалната мрежа „Туитър“ наложи строги ограничителни мерки на QAnon – крайнодясно движение, проповядващо конспиративни теории. Към момента са блокирани 7000 профила. Бяха предприети и допълнителни действия, с които да се ограничи разпространението на пропаганда от други поне 150 000 акаунта.

Съдържание, свързано по някакъв начин с конспиративните теории на QAnon, няма да може да бъде споделяно, рекламирано или подчертавано като „актуално“ от социалната мрежа.

Q?

Конспиративната група е основана през 2016 г. след президентските избори в САЩ. Тогава хора започват да интерпретират съобщения, публикувани от анонимен лидер, наричан Q, в социалните мрежи „Туитър“ и „Фейсбук“. Последователите на движението вярват, че техният водач притежава класифицирана информация. Има даже теория, че Q всъщност е алтер-его на Доналд Тръмп, а друга гласи, че зад посланията стои починалият през 1999 г. син на Джон Кенеди, който всъщност бил жив.

Вярващите в QAnon са убедени, че политици и популярни личности, подкрепящи Демократите (т.нар „дълбока държава“ – израз, използван често от самия президент – б.р.), се обединяват с цел свалянето на Тръмп от власт. Не само това, но и елитът на държавата е свързан със Сатаната, корупция, педофилия и трафик на хора – такива са масовите тълкувания на съзнателно неясно написаните съобщения.

Освен с разследвания и акции в онлайн пространството, последователите на Q, често проявяват насилие и в реалността срещу лица, смятани за „злодеи“ в техните среди. Наскоро групата публикува и необосновано твърдение, че 5G причинява коронавируса. Това изказване доведе до палежи на телекомуникационни антени в Обединеното кралство.

Идват избори

Модераторите на съдържанието в социалните мрежи започнаха да налагат по-сериозни ограничения, след натиск за справяне с дезинформацията с наближаването на президентските избори в САЩ.  

„Туитър“ не е първата социална мрежа, която ограничава присъствието на QAnon в платформите си. „Фейсбук“, „Реддит“ и стрийминг плейърите „Року“ приложиха мерки срещу екстемисткото съдържание.