YouTube е поредният социален гигант, който обяви виртуална война на съдържание, свързано с конспиративната теория QAnon. От компанията коментираха, че това е наложителна промяна заради „постоянно изменящото се съдържание“.

До момента от социалната мрежа са премахнали десетки хиляди видеоклипове свързани с QAnon и са закрили стотици канали. Според YouTube това е „следващата стъпка в борбата с омразата и тормоза онлайн“.

„Днес разширяваме нашите политики за омраза и тормоз, забранявайки съдържание, което таргетира даден човек или група с конспиративни теории, оправдаващи насилие в реалния свят“, пише в официалното съобщение на компанията.

От YouTube дават и пример за подобно съдържание – когато онлайн се посочва даден човек или група като съучастник в конспирация.

Първи да забранят подобно съдържание бяха „Фейсбук“, които вече работят по изтриването на страници и групи, свързани с конспирацията.

Миналата година от ФБР публикуваха предупреждение, че екстремизмът на местна почва все повече е базиран на конспиративни теории. От Бюрото посочиха QAnon като потенциална екстремистка заплаха.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!