Загубата на обоняние се превърна в един от най-често срещаните симптоми на COVID-19 заедно с високата температура, сухата кашлица и отпадналост.

Заради по-голямата продължителност на симптома лекари препоръчват специални упражнения на сетивата за по-бързо възстановяване, пишат авторитетни международни издания.

Специалният симптом на COVID-19

Здравните експерти определят невъзможността да се усещат миризми като патогномоничен симптом или такъв, който е характерен за специфично заболяване.

„Никой друг вирус досега не е имал ефект върху обонянието. Ако някой е с грип, загубата на обоняние може да се задържи в много редки случаи и то в дългосрочен план, но никога не би се появила от днес за утре“, коментира пред "Лез Еко" невролог от Френския национален център за научни изследвания.

При около 80% от доказаните пациенти с коронавирус във Франция и Белгия и при 86% от тези в САЩ се наблюдават проблеми с обонянието.

Във Франция 70% от тях се възстановяват в рамките на месец, но най-малко 8% от засегнатите от първата вълна на пандемията все още не усещат миризми. Това предизвиква опасения у учените, че състоянието може да се задържи завинаги.

Точната причина за загубата на обоняние все още се изследва. Въпреки това невролози от медицинския факултет към Харвардския университет са доказали, че горните носни кухини са особено податливи на инфекция от коронавирус.

Можем ли и без обоняние?

Въпреки че е подценяван симптом, учените подчертават, че липсата на обоняние може да има негативен последствия за психическото здраве. Сред тях са депресия и тревожност.

„Нашите сетива – обоняние, зрение, слух, вкус и допир – са мостът, който ни свързва със света в който живеем, към самия живот. Премахнете два от тези пет моста и 40% от това, което получаваме чрез сетивата, изчезва. Сетивата обогатяват ежедневието ни. Те са неразривно свързани с нашите емоции“, коментира старши социален работник в Медицинското училище на Харвард на страниците на медицинския му журнал.

Тренировка за обоняние

Няма специално лечение или лекарство за справяне със загубата на обоняние. Въпреки това е възможно пациентите да тренират мозъка си, за да се възстановят по-бързо.

Един от достъпните съвети е консумацията на много плодове и зеленчуци, които спомагат възстановяването на нервите. Ефектът е благодарение на това, че те са богати на витамин B и антиоксиданти.

Дори преди COVID-19 съществуваха препоръки за пациентите, страдащи от загуба на обоняние, да се опитват да усетят аромати от своето ежедневие. Едно от упражненията включва опитите да усетим как мирише сутрешното кафе с дълбоки вдишвания и концентрация.

Водещият германски учен в областта на аносмията или загубата на обоняние е изготвил протокол как да се научим отново да разпознаваме миризми.

Програмата включва две сесии на ден в продължение на 12 седмици. В този период пациентите трябва да се опитват да разпознаят ароматите на между 4 и 6 етерични масла, сред които лимонена трева, евкалипт, карамфил и мента.

Според протокола пациентите трябва да са отпочинали и спокойни по време на упражненията. Те трябва да оставят ароматът да стигне до тях вместо да се опитват да го усетят насила.

„Нашето състояние на ума има голям ефект над възприятието ни на аромати“ се обяснява в програмата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!