Умората, главоболието и загубата на мирис са най-често срещаните симптоми през първите 7 дни на боледуване от COVID-19. Това е един от изводите на най-мащабното обществено научно изследване в света, което се провежда във Великобритания.

Над 4 милиона души докладват симптомите си в специално разработено с помощта на властите на острова мобилно приложение, а статистиката се обработва от учените в Кралския колеж в Лондон. Така правителството на Острова цели да подпомогне здравната си система, но и открива неподозирани симптоми на невидимата заплаха.

82% от хората на възраст между 18 и 65 години и позитивни за COVID-19 усещат цялостна умора, а главоболието се среща при 72 на сто. Така те се оказват най-честите ранни симптоми и учените дори ги наричат „Тъмните коне на коронавируса”. Все пак обаче предупреждават, че тези симптоми може да се появят и при други по-леки заболявания, така че не трябва да бъдат приемани като сигнал за тестване.

Загубата на мирис срещат 55% от участващите в проучването. Учените го определят като „най-характерния симптом на COVID-19”. Той обаче – заедно с другите често срещани симптоми като кашлица и главоболие – е по-специфичен за активните възрастни хора между 18 и 65 години, отколкото при децата и хората над 65 години.

Със сухота в гърлото са се сблъскали половината от участвалите в изследването хора между 18 и 65 години. Едно от важните заключения е, че възрастта има изключително голямо значение за борбата с болестта и нейното разгръщане в човешкото тяло. По-възрастните са отчели дори периоди на дезориентиране, объркване, както и затруднено дишане. Подобни ситуации са много по-рядко срещани при активните мъже и жени във Великобритания.

Данните в голяма степен потвърждават досега известната информация на българските власти за невидимата заплаха. Националният център по заразни и паразитни болести, който е двигателят на борбата с инфекциозните заболявания у нас, обобщават, че симптомите на COVID-19 са грипоподобни – треска, кашлица, затруднено дишане, болка в мускулите и умора. А тестване е препоръчително при внезапно развиване на кашлица, възпаление в гърлото и/или задух, както и ако е имало контакт с потвърден или вероятен случай на заразен с коронавирус.

А въпреки рекордния брой случаи, с които страната ни се сблъска тази седмица за пръв път от началото на епидемията през март и достигането на общо над 24 хиляди случая – здравните власти все пак уверяват, че масово затваряне на обекти няма да има, приканват уязвимите групи да се пазят приоритетно, както и да се спазват правилата на трите „Д” – дистанция, дезинфекция и дисциплина.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!