Генетично модифицираните човешки деца или т.нар. „дизайнерски бебета“ ще станат реалност до две години, твърди нов научен труд, цитиран от Си Ен Ен.

Генното модифициране е изключително търсено и в момента, защото предпазва от наследяването на различни болести, предавани в семейството.

„Ще можем да създаваме дизайнерски бебета по етичен начин в следващите две години. Генното модифициране в момента не носи почти никакъв риск и може да бъде използвано върху човешки ембриони“, твърди биохимикът Кевин Смит от университета „Абърти“ в Дънди, Шотландия.

Смит е твърд привърженик на генетичното модифициране. Според него по този начин могат да бъдат предотвратени редица от генетично наследяваните болести у хората. Въпреки това този тип редакция все още не се предлага главно заради страхове, че по този начин могат да бъдат създавани „дизайнерски бебета“ – деца, чиито гени са променени заради нелечебни цели.

През ноември миналата година китайски учен обяви, че е създал първите генномодифицирани човешки бебета, които са резистентни към вируса ХИВ. Новината беше приета с неодобрение от научните среди, но според Смит тяхното създаване е морално оправдано.

„От чисто утилитарна гледна точка, генетичното модифициране е единственият възможен начин да се справим с множество генетично предавани болести. Това ще позволи на лекарите да предпазят бъдещите хора от сърдечни заболявания, рак, деменция и много други“, твърди Смит.

Въпреки това в научния си труд Смит съветва всякакви медицински изследвания в тази насока да бъдат забавени, тъй като „обществото масово е против модифицирането на хора“. Той вярва, че в следващите две години ще станем свидетели на опит за генетично-модифицирани бебета, който е етично и морално обоснован.

Изследването на Смит беше посрещнато със скептицизъм и критики от неговите колеги. Според много от тях генното модифициране все още е в много начален етап, като негативните му последици не са изследвани достатъчно, за да бъде прилагано на хора.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!