Група американски учени и активисти призова новият метод за редактиране на гени на човешки ембриони да бъде забранен в целия свят в доклад, издаден един ден преди международна конференция във Вашингтон за етичните и управленски въпроси, свързани с тази технология, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Технологията, която изтрива специфични участъци от ДНК, може да доведе до генетично модифициране на деца и трябва да бъде спряна, преди да започне използването й, заявиха учени от Центъра за генетика и общество и от асоциацията "Приятели на Земята".

"Веднъж започнал процесът, връщане назад няма да има. Това е линия, която не трябва да пресичаме" - каза един от авторите на доклада Пийт Шанкс.

Технологията CRISPR/Cas 9 може да помогне за предотвратяване на наследствени заболявания. Нейните противници обаче се безпокоят от това, че ефектът й върху бъдещите поколения не е известен, както и от това, че е възможно родителите да поискат да получат с нея по-съвършени бебета, например по-интелигентни или по-атлетични.

Методът позволява на специалистите с помощта на ензими да манипулират гени, като при функцията "намери и замести" в текстовото редактиране.

Докладът е публикуван преди конференцията, организирана от Американската академия на науките и сродните й организации от Китай и Великобритания след серия събития тази година, които наложиха обсъждането на технологията.

През март група учени, водени от един от откривателите на технологията CRISPR, призоваха за доброволно отказване от използването на метода за зародишно редактиране.

Малко след това обаче екип от китайски специалисти обяви, че е направил първия експеримент за промяна на ДНК на човешки ембрион. Това предизвика голямо възмущение, въпреки уверенията от страна на китайските учени, че са използвали нежизнеспособни ембриони.

В САЩ изследванията със зародишно редактиране са забранени до уточняване на етичната им страна.