В революционно изследване специалисти от Станфордския университет в САЩ са успели да трансформират човешки ембрионални стволови клетки в зародишни клетки - клетките, от които водят началото си сперматозоидите и яйцеклетките.

Постижението ще даде възможност на изследователите да наблюдават човешки зародишни клетки в лабораторни условия. "От години се стремим към това - да разберем кои гени и процеси са активни в хода на развитие на тези клетки, но нямаше как да го постигнем.

Зародишните клетки, от които произлизат сперматозоидите и яйцеклетките, при хората обикновено се развиват 12 дни след оплождането. Процесът остава скрит за нас, учените, защото протича в матката", обяснява д-р Рене Риехо Пера от изследователския екип.

Тази част от човешкия репродуктивен цикъл не може да се изследва при животни, тъй като участващите гени се срещат единствено при хората.

Наблюдението на зародишни клетки в лаборатория ще помогне на специалистите да научат повече за най-ранните етапи от човешкото развитие, за наследствените заболявания и за проблемите с безплодието, които се проявяват след достигане на полова зрялост, но обикновено се дължат на грешки в ранното ембрионално развитие.

Изследването е крачка напред и към създаването на изкуствени сперматозоиди и яйцеклетки. Това може да стане най-рано след пет години, след като бъдат разрешени някои проблеми, свързани с етиката и безопасността, допълват авторите на проучването.


Грижа за здравето

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времето