Китайски учен съобщи за раждането на първите деца с редактиран геном, предадоха световните агенции. Според изследователя Хъ Цианкуи близнаците Лулу и Нана са се родили живи и здрави преди седмици чрез ин витро оплождане.

На момиченцата била приложена техниката за генно редактиране CRISPR/Cas9, която ги е направила резистентни към ХИВ.

Използваната технология позволява на медиците да откриват с точност гените, отговорни за дадени генетични предразположености, аномалии и болести и с помощта на ензима Cas9 да ги “отрежат” и премахнат от човешкото ДНК. До момента тази технология беше използвана единствено в лабораторни условия, като нито един ембрион не беше достигнал пълна зрялост.

При Лулу и Нана протеинът CCR5 е заменен с мутирала негова версия, която трябва да предпази децата от заразяване ХИВ.

Във видеоклип, публикуван веднага след обявяването на новината, Хъ Цианкуи обяснява защо екипът му е избрал да се съсредоточи именно върху ХИВ. “Докато лекарствата контролират ХИВ и предотвратяват развитието на болестта СПИН, ние знаем, че има хора, които не могат да развият инфекцията дори след досег с вируса”, пояснява Цианкуи. Именно по този начин екипът му открива мутиралият протеин.

С технологията са създадени 16 ембриона с променен геном, като 11 от тях са били имплантирани в жени.

Лулу и Нана са се родили напълно здрави и доносени и вече са минали генетични изследвания, доказващи промяната на ензима.

Новината беше посрещната със смесени чувства от учените по света. Повечето от тях аплодираха напредъка на генетиката и технологията CRISPR/Cas9, но много изразиха и своите притеснения за моралната страна на случая. Генетици предупреждават, че макар генетичното редактиране на човешкото ДНК да води до елиминирането на някои болести, създаването на т.нар. “дизайнерски бебета” е много сериозен морален проблем.

По случая се води и официално разследване от страна на болницата и университетът, в който работи Хъ Циянкуи.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!