По следващата совалка, която ще отведе хора до Луната, ще има и европейска следа. Това стана ясно, след като Европейската космическа агенция (ЕКА) поиска от авиокомпанията „Еърбъс“ да построи сервизния модул, пренасящ горивo и необходими запаси, за американската капсула „Орион“.

Мисията е насрочена за 2024 г. – 55 г. по-късно след успешната разходка на Нийл Армстронг и Бъз Олдрин по повърхността на единствения земен спътник.

Договорът е на стойност около 250 млн. евро, отбелязва Би Би Си. Ролята на модулът ще е да отведе и върне безопасно „Орион“.

Проектът е поредна стъпка към бетонирането на отношенията между НАСА и Европейската космическа агенция на борда на Международната космическа станция и „побутването“ на Европа към мисии отвъд ниската околоземна орбита.

Връщането на човек на Луната е част от програмата на НАСА „Артемида“. А сътрудничеството между Европейската космическа агенция и „Еърбъс“ е дало резултат – сервизният модул за първия проект на програмата „Артемида“ I вече е снабден. Той ще бъде изпълнен през 2021 г., като на борда на „Орион“ няма да има астронавти.

„Артемида“ II ще направи кръг около Луната с хора на борда. Модулът за нея вече се изработва. „Артемида“ III ще опита кацане.

Сглобяването на модулите става в Бремен, Германия. В сферична форма, един модул е с височина и ширина 4 метра, тежи малко над 13 тона.