НАСА възнамерява отново да изпрати хора на Луната и след това на Марс, съобщиха от космическата агенция. Учените вече са започнали да преговарят по т.нар. „Споразумения Артемида“.

Програмата „Артемида“ има за цел да изпрати първата жена и един мъж отново на повърхността на нашия спътник. Правилата ще важат за всички международни компании и космически агенции, които искат да се включат в мисията.

„Споразуменията Артемида“ ще описват различни споразумения за споделена визия за Космоса. „Международното сътрудничество има за цел не само да подпомогне изследването на Космоса, но и да осигури мирни взаимоотношения между нациите“, казват от НАСА. В момента изследването на Космоса се осъществява на базата на договор от 1967 г., като целта на новите правила е той да бъде разширен.

„Споразуменията Артемида“ са прости – всяка мисия да бъде с мирни цели, да бъде осигурена прозрачност за нейното провеждане, да бъде използвана технология, която е достъпна за всички и работи по международните стандарти. Международните партньори на НАСА трябва също да се съгласят да осигурят помощ на астронавти в беда, публично да регистрират космически обекти, да споделят научни данни и да не извършват злонамерена намеса в други мисии.

Крайната цел на НАСА е след Луната, човечеството да достигне и до Марс.

„Споразуменията Артемида“ изтекоха онлайн по-рано този месец, като това доведе до недоволство от страна на „Роскосмос“. Дмитри Рогозин, шефът на руската космическа агенция, коментира, че Съединените щати възнамеряват да „завземат Луната, както завзели Ирак и Афганистан“, а новите космически правила са начин да се сформира международна коалиция, която да превземе лунната повърхност.