Среща с комета и Супер Луна ни очакват през първата половина на февруари. Ранобудните могат да видят и атрактивния малък "Парад на планетите". Как да наблюдаваме и снимаме астрономическото шоу?

Ако утре се събудите рано, преди изгрева на Слънцето, насочете погледа си на югоизток. Ниско над хоризонта е видимото сближаване на Сатурн, Луната, Венера и Юпитер. Явлението е популярно като малък "Парад на планетите".

Четирите небесни тела са подредени в една почти права линия. Може да направите красиви снимки със смартфон или фотоапарат като тази, заснета от зрител на bTV край плевенското селище Тотлебен.

На 12 февруари, след залеза на Слънцето, ни очаква среща с кометата „Ивамото”, която беше открита през миналата година. Ако небето е ясно, кометата ще се вижда на североизток в съзвездието Лъв. Астрономите препоръчват да използвате бинокъл.

Седмица по-късно – на 19 февруари – Супер Луна. Пълната фаза на естествения ни спътник ще съвпадне с максималното му приближаване до Земята – на около 356 хиляди километра. Луната ще изглежда 14 процента по-голяма и почти 30 на сто по-ярка.

Ако успеете да ги снимате, изпратете кадрите в платформата "Аз, репортерът”.