Археолози откриха викингски кораб на над 1000 години в близост до църква в Норвегия. Откритието беше направено от Норвежкия институт за културно наследство, използвайки радарна технология.

Новото откритие е от огромно значение – в Норвегия до момента са намерени едва три добре запазени викингски кораба. Традициите на викингите повелявали корабите да се заравят в земята, подобно на човешко погребение.

Използвайки радар, археолозите успели да видят останки от погребална могила, в средата на която се различават формите на кораб – с дълъг и добре запазен кил, като две от мачтите се виждат от дясната му страна.

Снимка: Manuel Gabler, NIKU

Според измерванията викингският кораб е с дължина 16-17 метра. Макар изследванията и датирането тепърва да предстоят, археолозите, направили откритието, смятат, че е от периода на Меровингийте или от Викингския период, което означава, че може да е на над 1000 години.

Снимка: Manuel Gabler, NIKU

Като добавка към невероятното откритие, благодарение на радара археолозите забелязали, че наблизо има и останки от викингски селища, но все още е прекалено рано да бъдат датирани.