Стотици викинги се разходиха по улиците на шотландското градче Леруик на Шетландските острови за празника Уп Хели Аа, отбелязващ края на зимата.

Празникът, който в превод означава „О, Велики ден”, се отбелязва за първи път през 1881 г. за края на зимата в Шотландия. В него участват стотици местни мъже, които се обличат в традиционни викингски костюми.

Всички викинги отговарят на един избран предварително Ярл (ярлът е наименованието на областните управители в Скандинавските страни по време на викингите), който командва празненствата.

Викингите обикалят цял ден из града, като това символизира голямото викингско нападение от VIII в. Тогава островите са нападнати и по-късно колонизирани от Скандинавски викингски преселници.

В края на деня викингите палят 1000 факли, с които се отправят към брега. Празникът завършва с изгарянето на традиционна викингска лодка на брега на морето и символизира началото на корабоплаването през новата година.

Викингската инвазия в Шотландия все още има своето влияние върху хората, които стотици години по-късно живеят там. Много от тях все още отбелязват празници, свързани със Скандинавската история и митология.

Островите Шетланд са били норвежка провинция до 1472 г.