Зехтинът има много ползи за здравето, включително понижаване на риска от деменция, влошаване на сърдечното здраве, влошаване на когнитивните способности или ранна смърт.

Доколко полезен всъщност е основният продукт на средиземноморската диета, зависи от това как се събира, обработва, съхранява и използва - във фермите или мелниците, в магазините за хранителни стоки и в собствения ви дом, пише Си Ен Ен. 

„Ползите за здравето идват от различни фактори или компоненти в зехтина. Основният от тях е олеиновата киселина, за която е доказано, че има много полезни за здравето свойства“, казва д-р Тасос Кириакидес, който е доцент по биостатистика в Йейлското училище по обществено здраве в Ню Хейвън, Кънектикът.

„Важно е и богатото съдържание на полифеноли в зехтина, които са вид антиоксиданти, предпазващи от увреждане на клетките и възпаления в организма“, допълва д-р Мерседес Фернандес, ръководител на звеното за стандартизация и изследвания на Международния съвет за маслините, организация, базирана в Испания.

Ето какво трябва да знаете, за да изберете възможно най-добрия зехтин за вашата диета

Снимка: iStock

Исторически погледнато, марките, които поддържат високо качество на маслиновото масло, са тези, които полагат грижи за процеса от момента на събирането на реколтата.

Най-добър е зехтинът, произведен от внимателно събрани, много зелени маслини, които не са напълно узрели, тъй като те имат по-висока концентрация на полезни компоненти.

Следващата важна стъпка е колко бързо маслините преминават от събирането до преработката им в масло.

„Някои компании разполагат със собствени мелници и преработвателни предприятия, където в рамките на два часа могат да вземат плодовете от дърветата, да ги сложат в мелницата и да получат продукта“, казва Кириакидес.

Снимка: iStock

Това свежда до минимум риска от окисляване или ферментация на плодовете, които са престояли твърде дълго след прибирането на реколтата.

Между датите на прибиране на реколтата и преработката не трябва да има повече от няколко дни.

Според експертите начинът на преработка на маслото е един от най-важните фактори за това дали продуктът е здравословен.

Екстра върджин зехтинът е най-здравословният вариант, тъй като е студено пресован само веднъж, без висока температура или химически разтворители. Специалната обработка помага на екстра върджин зехтина да запази хранителните си вещества.

Свежест и методи на съхранение

Може би се чудите как да разберете кога марките берат маслините си или колко скоро ги обработват.

С нарастващата популярност на консумацията на зехтин заради ползите за здравето, някои компании са поставили тези данни директно върху етикетите на продуктите. Алтернативно, на някои етикети има QR код, който можете да сканирате, за да прочетете тази информация на смартфона си.

Снимка: iStock

Така или иначе, не забравяйте да търсите датите на събиране, преработка и бутилиране, както и датата „най-добър до“, за да получите най-пресния зехтин, препоръчват експертите.

Бутилките

Най-добрият избор са бутилки, при които от реколтата до рафта са изминали не повече от три месеца, а колкото по-далеч е срокът на годност от момента на закупуване на маслото, толкова по-свеж ще бъде продуктът, казва Кириакидес.

Международният съвет за маслините препоръчва на марките да ограничат срока на годност до не повече от две години след бутилирането.

Ако на бутилката на дадена марка пише, че сезонът на реколтата е бил „23/24“, например, „това означава, че реколтата им е продължила през втората половина на 2023 г. и началото на 2024 г. Други ще бъдат много стриктни - ще кажат октомври, септември 2023 г.“, казва казва Кириакидес.

На горния рафт в магазина до лампа – червен флаг

Снимка: iStock

Подобно на съединенията в чая или шоколада, тези в зехтина се разграждат с времето, особено ако се съхраняват в гореща среда или са изложени на светлина или въздух, казва д-р Селина Уанг, доцент по кооперативно разширяване на дребномащабната преработка на плодове и зеленчуци в Калифорнийския университет в Дейвис.

Ето защо съхраняването на зехтина в хладна среда и в стъклена бутилка с тъмен цвят през целия му живот е от решаващо значение. Важността на хладната среда е и причината, поради която консумацията на зехтина в суров вид, например като дресинг за салати, е по-добра, отколкото използването му за готвене.

Снимка: iStock

Но независимо от начина на консумиране, зехтинът е много по-здравословен от силно рафинираните масла, закупени от магазина за хранителни стоки, твърдят експертите.

Ако в магазина за хранителни стоки видите екстра върджин зехтин, който се съхранява на най-горния рафт в близост до ярки, големи светлини, а бутилката е топла, това е червен флаг - обясни Кириакидес.

„Няма да купя този зехтин, защото знам, че е стоял там и вече е бил изложен на тази топлина“, добави той.

Запазване на маслото у дома

Освен информацията за датите на реколтата и преработката, друг начин да прецените свежестта на олиото е чрез вкуса.

Снимка: iStock

„Колкото повече вкус има един зехтин, толкова повече са ползите за здравето, тъй като съединенията, отговорни за тях, също допринасят за вкуса на зехтина. Ако здравето е основният двигател, потребителите трябва да търсят такива, които са по-скоро силни, отколкото меки на вкус“, обясни изпълнителният директор на Северноамериканската асоциация на производителите на зехтин, търговска асоциация в бранша Джоузеф Р. Профачи.

Поради тази причина Профачи призовава хората „да свикнат да отварят бутилката със зехтин веднага след като я занесат вкъщи и да я дегустират“, допълва той.

Това ще помогне да развият по-претенциозен вкус към зехтина. Ако опитат и останат разочаровани и особено ако вкусът му е като на застояли ядки, да го могат да го върнат в магазина.

Снимка: iStock

Трябва да консумирате зехтина си възможно най-скоро, защото причините, поради които го купувате - а именно здравето и после вкусът - и двете намаляват с остаряването на маслото, казват експерти.

Постоянното съхранение на зехтина в хладилника може да удължи защитата на фенолите с още една или две години - просто не забравяйте да го поставите на плота малко преди да го сложите върху салатата си, за да може да се затопли до нормалната си консистенция.