Eвропол предупреждава, че европейският пазар е залят с боядисано слънчогледово олио, което се продава като зехтин. Ето как е поскъпнало маслиновото олио според осреднените данни на Националния статистически институт.

Снимка: bTV

През януари миналата година един литър е струвал 20 лева и 50 стотинки. През октомври тази година цената му вече е почти 25 лева.

Телевизионен водещ, ресторантьор и кулинар, а вече шест години е и сертифициран дегустатор на зехтин. Ирина Тенчева казва, че от 2017 година досега цената на зехтина е скочила три пъти. Причината е в климатичните изменения, които засягат югозападната ни съседка.

Снимка: bTV

„Северна Гърция е залесена със специални сортове, които изискват поне 45 дни температури под 10 градуса. Последните две години такива плътни дни, дълги периоди над 40 дни с ниски температури няма. Заради това реколтата е много по-малка, а цената е по-висока“, обясни Ирина Тенчева.

Поскъпването му се усеща и от българските потребители. Преди година студено пресован зехтин е струвал с почти 20% по-малко, а на фона на повишаващите се цени се увеличават и мнимите търговци.

В края на миналия месец властите в Испания и Италия съвместно с Европол са арестували 11 души, свързани с престъпна група, продаваща негоден за консумация зехтин.

Снимка: bTV

Иззети са 260 хиляди литра зехтин менте, предвиден за европейския пазар.

Преди дни гръцката полиция арестува баща и син, купували тонове слънчогледово олио от България, което оцветявали и го продавали като „висококачествено маслиново масло“. 

„По етикет под 0,8 киселинност - тогава говорим за „екстра върджин“ зехтин. Зехтинът трябва да има ясно изразителен цвят, трябва да нямаш съмнение за пиперливостта и плодовата нотка. Ароматът на зехтина трябва да се де доближава до усещането за окосена трева или отчупена колонка домат“, допълни Ирина Тенчева.

Ако не сме сигурни за качеството на зехтина, е по-добре да ползваме краве или кокосово масло. Очакването на експертите е зехтинът да поскъпне още през следващата година.