Рекордно увеличение на цената на зехтина на международните пазари. В Гърция тя скочи два пъти за една година и продължава да расте.

Зехтинът е една от основните съставки на средиземноморската кухня. Той достигна нов ценови рекорд след далечната 1996. Тогава на международния пазар маслото от маслини достигна до неочакваните 6200 долара за тон. Сега същото количество се търгува дори за 8500 долара.

„Цената на литър на едро общо взето се удвои. В нашия район започнахме с 4,5 евро за литър и сега вече се търгува на 8 евро“, каза Александра Стаму, която е производител на зехтин на остров Крит.

Испания, която е водещ производител се бори със суша през последните две години, а единствената страна, която имаше добра реколта – Турция, забрани износа.

От Испания тръгват цените, тя държи половината от световното производство, а те вече две години имат лоша реколта заради сушата“, каза производителят на зехтин Леонидас Бертолис.

„Към месец март запасите на зехтин са били с 40% по-малко отколкото в същия период на предходната година“, посочи Милена Асенова, вносител на зехтин.

Заради необичайно топла пролет тази година, когато маслините цъфтят и се образуват плодовете, отново се очаква реколтата да е по-слаба.

Цените продължават да се покачват на фона на лоши прогнози.

Високите цени според експерти ще доведат до увеличено консумиране на заместващи и имитиращи продукти, включително и животински.