Ухото на средностатистическия меломан, преситено от виртуози на цигулката, няма как да не долови различния звук в изпълнението на Роби Лакатош. В ръцете му инструментът е като малка играчка, която не може да намери покой между класиката, джаза и чардаша. И всичко това e вдъхновено от циганската музика.

По време на своето първо гостуване в София, ексцентричният унгарец мина през Пиацола и Брамс, през филмова музика с теми от Мишел Льогран и Джон Уилямс, през „Очи чёрные“ и световния фолклор. Очаквано, концертът в зала 1 на НДК започна бурно – с Fire Dance (Огнен танц). Може би, за да стане ясно от самото начало кой е Кралят на циганската цигулка.

Част от финалните минути пък бяха посветени на станалата прословута композиция „Две китари“. От години това е музикалната емблема на аранжорския и изпълнителски талант на Лакатош, и неразделна част от образа му, както и засуканите мустаци. В рамките на чудатостта бе и мундирът от личната му хусарска колекция, избран за сцената. А заради лекотата, с която свири докато се разхожда, той спокойно можеше да се появи и на кон. И гледката би била още по-впечатляваща.

Освен с оркестъра на „Класик ФМ“, Роби Лакатош бе в София със своя ансамбъл от класически музиканти. Това са контрабасистът Вилмош Чикош, цимбалистът Йено Листеш, втората цигулка Ласло Бони, китаристът Ласло Балог и невероятният пианист Роберт Жакчи Лакатош. „Изключително трудно е да се открият такива артисти - перфектни в класическата музика, изгарящи в циганската музика и извънземни в джаза, казва Лакатош за колегите си. Какъвто и вид музика да свирим, ние трябва да сме поне 100-процентови“.

Заради енергията, с която зареждат, заради отлетелия като миг почти двучасов концерт и заради отдадеността, с която се впускат в музика от огромен жанров и времеви спектър, те показаха, че са много повече от 100-процентови. И освен техничари, са и майстори на симбиозата между артиста и публиката.

Персонална похвала заслужи и нашият цигулар Христо Андреев, когото Лакатош покани за своеобразно надсвирване на чардаша от Виторио Монти. „Това съвместно изпълнение беше осъществена мечта за Христо – да свири на един подиум със своя идол“, издават негови колеги.

Роби Лакатош е роден през 1965 г. в Будапеща. Той е седмо поколение цигулар, артист с класическа подготовка, интерпретатор, аранжор и композитор, Продължител е на легендарната музикантска фамилия Бихари – знакова за европейския цигански елит. Той стъпва на тази вековна традиция, за да създаде свой стил. Присъства в класациите за най-добрите цигулари в света от последните 20 години. Партнира си с имена като Вадим Репин, Максим Венгеров, Найджъл Кенеди, Ранди Брекър, Стефан Грапели, а Йехуди Менухин се възхищава от неговите джаз импровизации върху Ференц Лист. Заедно с бенда си има многобройни записи, един от които – La Passion, е направен на живо пред 5000 души в операта на Сидни.