Той има визия на рок музикант, обожава АББА и в момента е в апогея на славата си като един от най-добрите цигулкови изпълнители на класическа музика. Роденият в Сърбия Неманя Радулович ще закрие Европейския музикален фестивал в София, на 23 юни в зала 1 на НДК.

Това първо гостуване у нас ще мине под името „Огнени струни“, а репертоарът включа произведения от Вивалди – „Годишните времена“, Чайковски – „Руски танц“, Римски-Корсаков –„Шехеразада“, и Хачатурян – „Танц със саби“. На финала ще звучат интерпретации, вдъхновени от сръбския фолклор.

Радулович, който сега е на 34, започва да се занимава с музика на 7-годишна възраст. На 14, след бомбардировките на Белград, напуска родината си и заминава за Саарбрюкен (Германия). Там учи при Джошуа Епщайн, а по-късно продължава в Парижката консерватория при Патрис Фонтанароза. Посещава семинари на Йехуди Менухин и Салваторе Акардо.

В момента живее във Франция. Ръководи камерните ансамбли Les Trilles du diable и Double Sens. В София пристига втората формация, съставена от 14 музиканти от Сърбия и Франция. Всеки един от тях притежава качествата на солист и развива самостоятелна кариера.

Радулович свири на цигулка от френския лютиер Жан-Батист Вийом от 1843 година, а преди това е свирил на инструмент от Джовани Батиста Гуаданини от 1765 г., предоставен му за периода 2003-2006 г., като част от наградата от международния конкурс „Йоахим“ в Хановер.

Европейският музикален фестивал се открива тази вечер в зала „България“ с концерт „120 години от рождението на Панчо Владигеров“ със солист Марио Хосен (цигулка) и Софийската филхармония с диригент Георги Димитров. В спектакъла, посветен на патриарха на българската композиторска школа, ще звучат Концерт за цигулка и оркестър №1, „Еврейска поема“ и „Дивертименти“ за оркестър.

В най-престижната зала за класическата музика е подредена и изложба „Панчо Владигеров в Европейския музикален калейдоскоп на 20-и век - посоки, връзки, отражения“, съвместно с къщата-музей „Панчо Владигеров“, София.

Панчо Владигеров

Творецът е представен в контекста на музикалното изкуство и традиции на миналия век, в обкръжението на най-ярките имена от европейската и световна музикална култура – Рихард Щраус, Бела Барток, Дмитрий Шостакович, Бруно Валтер, Херберт фон Караян, Евгений Светланов, Алексис Вайсенберг, Бронислав Хуберман, Давид Ойстрах, и много други представители на интелектуалния елит на Европа през миналия век. Събрани са  свидетелства и архивни материали – снимки, ръкописи, програми, афиши, писма и лична кореспонденция, запечатали активните творчески и лични контакти на Владигеров.

Детският хор Пим-пам

Европейският музикален фестивал продължава на 12 април в зала „България“ с концерта „40 години детски хор „Пим-пам“, и на 23 април –  със „Солисти от световните сцени“ с Пламена Мангова (пиано), Антон Бараховски (цигулка) и Кирил Злотников (виолончело).

Концерт „Солисти от световните сцени“ с диригент Лучано ди Мартино

Програмата през май включва изпълнения на оратория „Месия“ от Хендел, Камерен концерт с музиката на Панчо Владигеров, спектакълът „Европа танцува“ и „Tango & Campanella“ с цигуларката Мила Георгиева.