Днес носителката на „Оскар“ Фей Дънауей навършва 80 години.

Актрисата е родена в семейство на безработна майка и баща военен. Тя е от английско-германски произход и е прекарала по-голямата част от детството си в пътувания в САЩ и Европа.

Снимка: Getty Images

Когато е на 21 години Фей започва да учи актьорско майсторство и само 5 години по-късно получава първата си роля на голям екран – в комедията „The Happening“.

Същата година, в която прави кинодебюта си, младата Фей Дънауей участва и в превърналия се в култов филм „Бони и Клайд“, в който си партнира с Уорън Бейти. Днес двамата са известни като звезди в този филм, но първоначално студиото планира да впише в надписите единствено Бийти като звезда, а Фей като поддържаща актриса.

Филмът става абсолютен хит, а заедно с него и новата в индустрията актриса Фей Дънауей. Тя получава номинация за наградата „Оскар“ и предложения за още много филми. Това е едно от най-скоростните издигания в Холивуд.

След ролята в „Бони и Клайд“ пътят на Фей Дънауей в Холивуд е отворен. Тя приема роли както в киното, така и в телевизията, което я прави едно от най-разпознаваемите лица.

През 1974 г. излиза филмът „Китайски квартал“ с Джак Никълсън в главната роля. Днес филмът се счита за един от най-добрите в американското кино.

През 1976 г. излиза филмът „Телевизионна мрежа“, който също е сред най-високооценените филми на всички времена. За ролята си в него Фей Дънауей е номинирана за „Оскар“ и получава първата си и единствена засега статуетка. Тя има още три награди „Златен глобус“ (от 10 номинации) и награда „Еми“ за ролята си в епизод на хитовия криминален сериал „Коломбо“.

Снимка: Getty Images

С напредването на възрастта предложенията за роли, които Фей Дънауей получава, рязко намаляват. Това се отразява зле на самочувствието на актрисата.

Снимка: Getty Images

През 2008 г. тя сподели раздразнението си и посочи, че актьор като Клинт Истууд, който е с 11 години по-стар от нея, може да си партнира с жена, на половината от възрастта му, която да играе негова приятелка, докато Фей Дънауей се счита за прекалено възрастна за такава роля.

Снимка: imdb.com

През 2017 г., на 50-годишнината от „Бони и Клайд“ Фей и Уорън Бейти са поканени да връчат наградата „Оскар“ за най-добър филм, но се оказват в центъра на най-големия гаф в историята на престижните кинонагради, след като им дават грешен плик.

Повече за този случай и за кариерата на забележителната Фей Дънауей може да прочетете на сайта LadyZone.bg: