Артър Пен, режисьорът на филмите "Бони и Клайд" и "Малък голям човек", станали класически образци в киното, почина във вторник вечерта, един ден след като навърши 88 години, съобщи Асошиейтед прес.

Дъщеря му Моли Пен заяви, че баща й починал у дома в Манхатън от конгестивна сърдечна недостатъчност. Според неговия дългогодишен приятел Евън Бел, Артър Пен е бил болен от около година.

Артър Пен първо се прочува като режисьор на отличените с награди "Тони" пиеси "All the Way Home" и "Чудотворката" на Бродуей, преди да познае славата като филмов режисьор през 60-те години на миналия век.

Сред по-известните му филми, освен "Бони и Клайд" с участието на Уорън Бийти и Фей Дънауей и "Малък голям човек" с Дъстин Хофман и Фей Дънауей, са също "Револвер в лявата ръка" с Пол Нюман, "Преследване" с Марлон Брандо,  Джейн Фонда и Робърт Редфорд, "Чудотворката", адаптиран по едноименната пиеса, с Ан Банкрофт, която получава "Оскар" за тази роля, "Нощни действия" с Джийн Хекман, "По Мисури" с Марлон Брандо и Джак Никълсън.

Неговият по-голям брат, фотографът Ървинг Пен почина през октомври 2009 г.