Всеки 20 българин е намирал за проблем, че в жилището му не влиза достатъчно дневна светлина, през 2019 г. Това сочат резултатите на проучване на Евростат.

Проблемът с тъмните жилища е най-голям в Малта. Там 10% от жителите се оплакват от това.

В „сенчестата“ част на класацията се нареждат още Португалия с 8,2%, Унгария с 8% и Латвия с 7,9%. Трите държави с най-светли жилища са Словакия, където само 2,8% от населението намира дома си за мрачен, Чехия с 2,9% и Италия с 3,2%.

Средното ниво на оплакалите се живущи от 27-те членки на Европейския съюз, без Великобритания, е 4,9%. Така България се нарежда веднага след него с 5% от населението или на 14-то място в ЕС.  

За последните 10 години в България се наблюдава положителна тенденция в тази статистика. През 2010 г. 7,7% от българите са смятали, че в жилищата им не влиза достатъчно слънчева светлина. Оттогава този процент намалява ежегодно, с леки колебания единствено през 2013 г., когато е наблюдаван еднократен ръст в негативна посока.

Естествената светлина и слънчевото настроение

Излагането на естествена светлина е полезно за общото ни здраве дори когато е от вкъщи. Ползите до голяма степен съвпадат с препоръките на здравните експерти за подобряването на имунитета и предпазването от заразяване с коронавируса.

Чрез слънцето тялото ни се снабдява, например, с витамин D. Освен това научни изследвания доказват, че максималното използването на светлината от прозореца подобрява качеството на съня ни, който е важен както за менталното здраве, така и за останалите процеси в тялото ни.

Експертите предупреждават за опасността от развиване на сезонна депресия с по-кратката светла част на деня и по-мрачното време през зимата. Освен това, с настъпването на втората вълна на пандемията на COVID-19, се налагат по-строгите ограничения. Заради тях все повече се налага изолирането или работата у дома. 

Затова психолозите препоръчват да се обръща внимание на психическото здраве в краткосрочен план, особено при живеещите в по-тъмните жилища. Натрупването на негативни емоции може да доведе до дългосрочни проблеми с менталното здраве и могат да повлияе на продуктивността при работата от вкъщи.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!