Пандемията от коронавирус е напът трайно да промени работните ни навици. Ново международно проучване в 25 държави, сред които и България, показва, че 8 от 10 души искат и след кризата да работят от вкъщи поне венъж седмично.

Половината или 53% считат, че продуктивността им не се е променила в резултат на дистанционната работа, а според 24 на сто така дори работят по-добре.

Любопитно наблюдение е, че само 7% от служителите, които са работили 4 седмици от вкъщи заради кризата, искат да се върнат отново в офиса.

От началото на извънредното положение Дария работи изцяло от вкъщи. Надява се това да остане практика във фирмата ѝ - работата в домашни условия пести време и пари от пътуване и трафик.

Въпреки че ѝ липсват колегите Дария смята, че всекидневието и е доста по-спокойно и организирано, защото съумява да разпредели задачите през деня както на нея ѝ е удобно.

Снимка: btvnovinite.bg

Чрез хоум офиса качеството на работа се е подобрило най-много в сферата на финансите и ИТ сектора, а е спаднало при юристите и заетите в образованието. Българите като цяло доста са повишили продуктивността си.

„Местата, от които се работи най-често, са интересни - кухня и хол, тъй като нямаме много къщи с кабинети, но хората са намерили начин да се справят със ситуацията въпреки децата, половинките и всичките шумове вкъщи“, отбелязва Верка Петкова.

Снимка: btvnovinite.bg

Все пак повечето хора искат да работят и в офис - поне 1-2 дни седмично. От Човешки ресурси признават, че работата от вкъщи е сред най-исканите стимули от работниците.

Снимка: btvnovinite.bg

И напомнят - работата от вкъщи сега се приложи заради извънредното положение, но може да бъде организирана много по-добре и да дава още по-добри резултати.