Гъвкаво работно време и работа от вкъщи могат да въвеждат работодателите като предпазна мярка за служителите си срещу разпространението на коронавируса.

Това са част от препоръките на МТСП за организиране на работния процес, които бяха изпратени до всички национални представителни организации, съобщават от ведомството.

За да защитят здравето на персонала си, работодателите могат да превърнат всички свободни помещения в нови работни места и да поставят вътрешни прегради между отделните работни станции. Препоръчва се общите събрания, конференциите, семинарите и обученията да бъдат отложени или да бъдат организирани чрез онлайн платформи. Променливото работно време може да се съчетае с дистанционна работа, като по този начин ще се избегне струпването на работници и няма да се прекъсне ефективният работен процес, посочват от министерството.

За да се организира надомна работа, шефовете на компании трябва да създадат условия за възлагане и отчитане на положения труд и да осигурят оборудване. Особено внимание те трябва да имат към хората с увреждани. Редовно трябва да се провеждат инструктажи, да се осигурят лични и колективни средства за защита и дезинфекция на помещенията.

Служителите с болничен лист за поставяне под карантина не трябва да се допускат до работните им места.

По материали на БГНЕС