Днес Кристен Стюарт, звездата в главната роля във филмовата поредица “Здрач”, навършва 30 години, затова решихме да ви припомним някои интересни неща за нея.

Кристен Стюарт е от холивудско семейство, затова за нея никога не е било под съмнение, че един ден ще тръгне по пътя на родителите си. И тъй като и двамата са работили зад камера, тя също е очаквала да гради кариера на сценарист.

Въпреки това започва да се снима в някои малки роли, предимно без реплики и в телевизионни филми. Почитателите ѝ може би са я забелязали например във игралния филм “Семейство Флинтстоун: Да живее Рок Вегас”.

Снимка: Getty Images

Първият ѝ по-значителен успех е във филма “Паник стая”, в който си партнира с Джоди Фостър. И макар звездата Фостър да изнася по-голямата част от филма, Кристен Стюарт не остава незабелязана.

На 13 години получава роля във филма “Говори”, където играе изнасилена ученичка, отказваща да говори. За изпълнението на тази роля Кристен Стюарт получава много добри отзиви от критиците.

През 2007 г. играе във филмите “На женска територия” и има малка роля в културния феномен “Сред дивата природа”. По това време е забелязана от режисьорката Катрин Хардуик, която е много впечатлена от нея и я кани да участва в екранизацията по романите на Стефани Майър. Филмовата поредица я превърна в една от най-популярните холивудски звезди.

Снимка: Getty Images

След като си даде малко пауза от киното, Кристен Стюарт се завърна, но не в холивудските блокбъстъри, а в по-малки и независими филми. Тя игра в “Спасител”, “Все още Алис”, “По пътя”, “Равни”, “Конкретна жена”. Получи много добри отзиви за играта си в “Социален живот” на Уди Алън и филмите “Облаците на Силс Мария” и “Личен купувач” на Оливие Асаяс.

Последната ѝ засега голяма роля беше в екшъна “Ангелите на чарли”, който беше по-голям проект, но претърпя провал в боксофиса.

Заради множеството роли на актрисата и трансформацията ѝ от тийн идол в сериозна актриса, Кристен Стюарт получи от Асоциацията на холивудските критици приза за актриса на десетилетието.

На сайта LadyZone.bg може да научите още за ролята ѝ в “Здрач” и да разберете как успя да привлече вниманието на Доналд Тръмп: