Много от нас, израсли с анимационните филми на Дисни, си спомнят и обичат историята за момчето Маугли, отгледано от вълци в „Книга за джунглата“. Сега, благодарение на стрийминг платформата на „Дисни“, все повече деца ще се радват на приключенията на измисления от Ръдиард Киплинг персонаж, но преди да започнат да гледат ще видят съобщение, че филмът съдържа расови стереотипи, които могат да се сторят обидни на някого.

Може би ви звучи странно, че филм, в който почти всички персонажи са животни, а малкото хора, които виждаме, са с азиатски произход, може да бъде обиден за някого, но в крайна сметка явно е така. И основният проблем се оказва образът на маймуните.

Във филмчето Маугли е отвлечен от група маймуни, които го отвеждат при своя крал. Крал Луи е орангутан, който (в песен) обяснява на Маугли, че иска да бъде човек и да познава тайните на цивилизацията – най-вече на огъня. Някои зрители считат, че белите актьори, които озвучават маймуните, нарочно се опитват да звучат като чернокожи и то по най-обидния и стереотипен начин. За стереотипен се приема и образът на маймунския крал Луи.

Заради тези и някои други детайли, които биха могли да се изтълкуват като обида, филмчето ще върви с предупреждение за „опасни и обидни стереотипи“. По подобен начин потребителите на „Дисни +“ вече гледат филмчето „Дъмбо“.

Повече за расистките елементи в „Книга за джунглата“ и „Дъмбо“ може да прочетете на сайта LadyZone.bg: