"Джанго без окови" и комедията "Приятелю, Тед" водят по номинации (с по 7) за филмовите награди на MTV, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. Шест номинации получи комедията "Наръчник на оптимиста". Трите продукции ще си оспорват отличието за най-добър филм с "Черният рицар: Възраждане" и "Отмъстителите".

Носителите на филмовите отличия на MTV се определят от зрителите чрез гласуване в интернет. За разлика от "Оскар"-ите, които биват присъждани от професионалисти, наградите на MTV са ориентирани предимно към по-младата публика и към бокс-офис хитове, пренебрегнати от Академията.

Касоразбивачът "Черният рицар: Възраждане", който събра над 1 млрд. долара в международния бокс-офис, получи пет номинации за филмовите награди на MTV, въпреки че бе напълно пренебрегнат на "Оскар"-ите.

Сред продукциите с по четири номинации са още два касови хита - "Отмъстителите" и "007 координати: Скайфол".

Носителката на "Оскар" Дженифър Лорънс е с пет номинации за изпълнението си в "Наръчник на оптимиста", сред които за най-добра актриса, най-добра екранна целувка, най-добра екранна двойка и най-добър музикален момент.

В категорията за най-добра актриса 22-годишната Лорънс ще спори за отличието с друга носителка на "Оскар" - Ан Хатауей за "Клетниците", и с Мила Кунис за "Приятелю, Тед", Ема Уотсън за "Предимствата да бъдеш аутсайдер" и Ребъл Уилсън за "Напълно перфектно".

С по четири номинации са номинираният за "Оскар" за ролята си в "Наръчник на оптимиста" Брадли Купър и водещият на шоуто за най-престижните киноотличия в киното Сет Макфарлан.

Купър ще спори за отличието в актьорската категория с Бен Афлек за "Арго", носителят на "Оскар" Даниъл Дей-Луис за "Линкълн", Джейми Фокс за "Джанго без окови" и Чанинг Тейтъм за "Професия: Стриптийзьор".

За втора поредна година филм от вампирската сага "Здрач", която през годините доминираше наградното шоу, бе пренебрегнат. Последната лента от поредицата "Здрач: Зазоряване Част 2" получи само една номинация - за Тейлър Лотнър в новата категория за най-добро мъжко изпълнение без горна дреха. Върколакът на Лотнър ще спори за приза с Батман (Крисчън Бейл), Джеймс Бонд (Даниъл Крейг), плюшеното мече Тед (Сет Макфарлан) и професионален стриптийзьор (Чанинг Тейтъм).

Според традицията да се добавят нови категории на филмовите награди на MTV, тази година, освен приз за най-добро мъжко изпълнение без горнище, ще бъде присъдено и отличие за страховитост. Носителят на наградата за роля във филм с полазващи тръпки моменти ще бъде избран измежду Дженифър Лорънс за "Къща в края на улицата", Джесика Частейн за "Враг номер едно", Мартин Фрийман за "Хобит: Неочаквано пътешествие", Сурадж Шарма за "Животът на Пи" и Александра Дадарио за "Тексаско клане 3D".

Филмовите награди на MTV ще бъдат раздадени на 14 април. Водеща на шоуто ще бъде Ребъл Уилсън.