Наръчник на оптимиста” е филм за разглезения съвременен човек, който няма реални проблеми, но за сметка на това има нужда от психотерапия, за да ги лекува. Естествено, не може без любовна история, но пък тя е сериозно напоена с неприличен език и абсурдни ситуации-провокации. Добрата новина? Забавно е, въпреки че в жанра има доста по-добри примери за „кратък анализ на любовта и чувствата от смешната им страна” – за справка не толкова интелектуалния, но пък значително по-приятен за гледане „Оглупели от любов”.

Както и останалите заглавия по темата, и този е основан на мотото “Let’s be weird together”*, в който Брадли Купър се справя чудесно с ролята на биполярно разстроения разведен Пат, а Дженифър Лорънс е мацката, която му е точно по мярка. Докато се конкурират по „ненормалност” и откриват разни неща един за друг, двамата успяват да създадат чудесен и много симпатичен тандем на екрана, а диалозите помежду им си заслужават ценното ви иначе време. Особено ако сте от хората, които обичат скандалите и откровеността между хората. Ако не сте – то най-вероятно бихте ги гледали на кино. Хайде, признайте, всички вярваме, че сме малко ку-ку, просто повечето умело успяваме да се престорим (най-вече пред себе си ), че това не е така, докато… не ни хоспитализират. Например. Което всъщност е една от основните причини филмите, които изследват обърканите и забили в излишно драматични настроения хора, да се радват на успех. Без никакви изненади, в „Наръчник на оптимиста” Пат се опитва да намери ума си, за да може да го загуби отново. Но този път от любов. Дрън-дрън с приятен саундтрак? Естествено.

Помага ли участието на Робърт де Ниро в ролята на таткото, загубил връзка със сина си? Малко. А това, че сценарият е пренаписан 25 пъти и снимките са отлагани в продължение на пет години, за да може Ръсел да заснеме умел киномикс, включващ „емоционална, проблемна, забавна и романтична история?”. Горе-долу. Все пак, в полза на „Наръчник на оптимиста” е очакването за голям бум, след като закупуването на правата за екранизацията се случва преди издаването на едноименния роман. При това – дебютен за Матю Куик. Обаче като цяло и що се отнася до оценката ни – с риск да противоречим на филма, да, чашата май-май си е наполовина празна.

Защо да го гледате?

Дженифър Лорънс е прекрасна в ролята на Тифани, Брадли Купър й партнира чудесно, винаги е хубаво да видиш Робърт де Ниро на екран и на всичкото отгоре има приятен саундтрак. Останалото оставяме на вашия собствен оптимизъм.

Шансове за Оскар:

Нашата оценка - 2 от 5

 
bTV Cinema ще излъчи на живо цялата церемония на тазгодишните награди "Оскар"!