Британският драматург и носител на "Оскар" Том Стопард спечели наградата ПЕН/Пинтър, която се връчва на творци със значим принос за свободата на словото, съобщи Асошиейтед прес.

Наградата ПЕН/Пинтър бе учредена през 2009 година в памет на Нобеловия лауреат, драматурга Харолд Пинтър.

Всяка година британски писател получава приза заедно с друг писател, преследван заради убежденията си. Самоличността на "писателя със смелост", претърпял гонения, се обявява на церемонията по връчването на отличието.

Според организаторите Том Стопард споделял безкомпромисния поглед на Пинтър върху обществото. Лауреатът е автор на сценария на филма от 1998 година "Влюбеният Шекспир", който му донесе "Оскар" .

Вдовицата на Пинтър Антония Фрейзър заяви, че покойният й съпруг се е възхищавал от творбите на Стопард заради "смелия му поглед върху социалните процеси".

Лауреатът от своя страна изтъкна, че именно Пинтър го е вдъхновил да започне да пише пиеси и се е превърнал в пример за подражание с "безстрашната си честност".

Стопард ще сподели приза с писател, който той посочи, и е бил преследван заради убежденията си. Името му ще бъде съобщено на официалната церемония по връчването на приза, предвидена за 7 октомври в Британската библиотека.