МВР подслушва и следи незаконно. Това е изводът от прокурорската проверка в служба СДОТО на силовото ведомство, която прокуратурата направи след сигнала на лидера на БСП Сергей Станишев за нерегламентирано контролиране на политици, бизнесмени, активни граждани и лидерите на протестите, довели до оставката на правителството на Бойко Борисов.

Според „червения” партиен председател нерегламентираното използване на СРС-та е било извършвано в МВР под личното ръководство на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

Прокуратурата едва ли ще установи пряка връзка между нерегламентирано подслушване и бившия вътрешен министър. Зам.-градският прокурор на София Роман Василев информира, че в обясненията си по случая Цветанов е заявил, че е представител на политическото ръководство на МВР и не отговаря за техническата дейност във ведомството.

Няколко дни след зараждането на скандала Цветанов обеща пред bTV, че ще се откаже от политиката и ще се извини публично, ако се докаже, че е нареждал подслушвания извън закона.

Най-висшият професионален ръководител в силовото министерство – главният секретар Калин Георгиев, не е давал обяснения по време на проверката, стана ясно при обявяването на резултатите от нея.

Макар че от прокуратурата се изразиха по-меко, като обявиха, че „има възможност за нерегламентирано подслушване”, категоричният извод, че това се случва се вади от думите на Сотир Цацаров.

Той обяви за верни две трети от сигнала на Станишев, а за другата една трета проверка не може да се извърши, тъй като в МВР е имало опит за саботаж на прокурорските действия.

Държавното обвинение е образувало пет досъдебни производства. Първите три са срещу Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров – началници на службата за следене и подслушване в периода 2009 – 2013 г. Те ще бъдат подведени под отговорност заради неизпълнение на задълженията си.

От прокуратурата обявиха, че още в самото начало на проверката служителят на СДОТО Радко Димитров е опитал да я осуети. Преди обвинителите да изземат спецавтомобила на СДОТО, с който се твърди, че е извършван незаконният контрол, Димитров е изтрил всички данни от оперативната му система.

„На 28 март Радко Димитров е имал 50-годишен юбилей, и седнали да се почерпят с колеги. След внасянето на сигнала, празненството е било преустановено, като с няколко други служители, същата вечер извършили демонтаж на система и са търсели харддиск, какъвто не намерили, затова Димитров позвънил до фирмата вносител. На следващия ден Радко Димитров изтрил всички данни. По инструкция такава дейност следва да се извършва единствено от оторизиран служител. В хода на проверката беше направен и опит да се подведе проверяващият екип, относно детайлните възможности на използваната техника, обясни зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

От прокуратурата са използвали видеонаблюдението в София за период от един месец, за да се проследи движението на автомобила със специализирана техника за подслушване и следене.

В СДОТО не съществува писмен регламент за поставените задачи на всеки един от екипа, не съществува и регламент за провеждането на така наречени тренировъчни излизания, както и писмени резултати от тяхното провеждане, каза още Сарафов. Той допълни, че няма контрол върху експлоатацията на тази техника от длъжностните лица.

"Една от целите ни е да възстановим информацията, която е била унищожена от техниката", каза главният прокурор Сотир Цацаров.

В контекста на проверката Цацаров се обяви за изваждането на службите за подслушване и следене от МВР и ДАНС и минаването им под контрола на парламента. Доколко идеята му ще бъде възприета ще решава 42-то Народно събрание.

  • Съдията на Цветанов си направи отвод заради "булевардни издания"
  • Цветан Цветанов: Няма доказателства, че има незаконни подслушвания
  • 875 незаконно подслушвани телефонни номера в тефтерите на СДОТО
  • Бавят се разпитите за разговора в Банкя
  • Николай Кокинов обжалва уволнението си, иска да е адвокат
  • Нови доказателства за незаконно подслушване в МВР
  • ВСС уволни Николай Кокинов
  • Цацаров: Тъжно е да извървиш пътя от бивш министър до обвиняем
  • Цветанов: Вече съм обвиняем
  • Данните, придобити с подслушване, няма да са класифицирана информация

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!