Съдията по първото дело на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов Димитрина Ангелова си направи отвод. До решението се стигна, след като прокуратурата отправи искане за оттеглянето й, заради информация в "булевардни издания".

Предстои процесът да бъде разпределен на нов съдебен състав, а това ще доведе до забавяне на разглеждането. Депутатът от ГЕРБ е обвинен, че като вътрешен министър е отказал да разпореди прилагането на специални разузнавателни средства спрямо бившия шеф на Регионалното звено за борба с организираната престъпност във Велико Търново Орлин Тодоров.

Цветанов е вторият подсъдим по дело с висок обществен интерес, който влиза в съда с адвокат от чужбина. Първият беше „любимецът на Цветанов” Алексей Петров. Днес Цветанов дойде с дългогодишния депутат от германския Бундестаг Ханс-Петер Ул като част от защитата си.

В четвъртък държавното обвинение се позова на публикации във вестниците „Преса” и „Уикенд”, според които защитникът на бившия вътрешен министър Менко Менков е бил в интимни отношения със съдията по делото Димитрина Ангелова. Поради тази причина прокурорите настояха магистратът да се оттегли, тъй като бил предубеден.

Обвинителят Калоян Ангелов заяви, че не коментира истинността на публикациите, но самото им наличие било притеснително.

Обидно е

Адвокатът на Цветанов реагира бурно на това искане на прокуратурата и го определи като срам за цялата институция. Менков посочи, че във въпросните публикации се съдържало и мнението на зам. главния прокурор Борислав Сарафов, който заявил, че прокуратурата следи отблизо делата на Цветанов. Адвокатът зададе въпросите „дали следи вас, дали следи мен, дали следи и двама ни и на какво основание го прави”.

Защитникът няколко пъти повтори, че подобно искане, основано на „булевардни издания” е обидно и за Софийския градски съд, Софийския апелативен съд и Върховния касационен съд, тъй като в него се съдържа предположение, че делото обезателно ще завърши с оправдателна присъда.
Самият Цветанов заяви пред съда, че преди време и на него му е била предписана любовна афера. С насечен глас той поиска съдът да не уважава искането за отвод, тъй като се нуждае от бърз и прозрачен процес.

Имам морал, оттеглям се

Ангелова обясни подробно, че има воля и морал да проведе обективен процес, който да завърши с обосновано решение. Тя определи информацията в двата вестника като „абсолютно несериозна, но създаваща внушения в обществото с нелепи твърдения”. Въпреки това е преценила да си направи отвод, защото една от страните (прокуратурата, бел. ред.) поставя под съмнение нейната безпристрастност.

Прокуратурата си избира съдия

За мен няма никакво съмнение, че прокуратурата се страхува от старта на този процес, и няма никакво съмнение в симбиозата на някои среди в прокуратурата с посочените и цитираните от самата прокуратура издания, коментира Менков след отвода на Ангелова.

„Това поставя българската съдебна система в заложник на тези интереси, и дава възможност на прокуратурата да си избира съдия, нещо, което не законът не допуска, тъй като никой не е застрахован, че в следващ момент, в същите тези издания без никаква художествена и културна стойност няма да се появят публикации за които и да е следващ съдия.

Каквато и прозира целта на прокуратурата да не се дава ход на делото срещу г-н Цветанов, защото самата тя е убедена в своя крах”, добави адвокатът.