По-малко от седмица след като екип от 12 прокурори „влезе” в МВР заради сигнала на социалистите за незаконно подслушване и следене, Сотир Цацаров се похвали, че от силовото ведомство вече се прибират „бръмбъри”.

"Днес транспортна техника, заедно с техника за наблюдение, е иззета от Министерство на вътрешните работи и ще бъде докарана на терен на прокуратурата, за да се извършат необходимите анализи и тестове", обясни Цацаров на пресконференция в сряда.

Той изпрати подчинените си в МВР, след като лидерът на БСП Сергей Станишев му занесе сигнал за незаконно подслушване и проследяване на политици, бизнесмени и банкери. Преди това и от Движение „България на гражданите” поискаха да бъде проверена информацията, изнесена от Легия „Антимафия”, за подслушвани техни членове и журналисти.

Начело на екипа от обвинители са градският прокурор Николай Кокинов и заместникът му Роман Василев, който бе награден от Цветанов преди време с лично оръжие за „укрепване на демократичната държава”.

В същото време бившият вътрешен министър и шеф на предизборния щаб на ГЕРБ обеща, че ако се докаже незаконно събиране на информация, ще се откаже от политиката и ще се извини публично.

„На 12 април ще приключи проверката, работим и разпитваме, не работим формално, самият факт, че днес сме взели мерки за изземане на транспортното средство и превозването му на територията на прокуратурата, значи че работим активно”, посочи още главният прокурор. Така той опита да разсее съмненията, че проверката е с предизвестен край.

Провежда се ежедневна сутрешна оперативка при заместник-главния прокурор Борислав Сарафов и всеки ден се работи по проверката. До момента са снети обяснения от много длъжностни лица, включително и от такива на ръководни постове, които са били или са в МВР, стана ясно още от думите на Цацаров. Роман Василев уточни, че Цветанов също е разпитан.

„Прокуратурата извършва разследването, без да използва ДАНС, от което следва, че установим ли нарушения, ще влезем и в ДАНС”, каза още Цацаров.

Той обяви, че целият доклад от проверката няма да бъде публикуван , но прокуратурата няма да скрие всичката друга информация по случая. В понеделник Българският хелзинкски комитет настоя Цацаров да обнародва резултатите от проверката, за да докаже независимостта си от бившия вътрешен министър.

  • Съдията на Цветанов си направи отвод заради "булевардни издания"
  • Цветан Цветанов: Няма доказателства, че има незаконни подслушвания
  • 875 незаконно подслушвани телефонни номера в тефтерите на СДОТО
  • Бавят се разпитите за разговора в Банкя
  • Николай Кокинов обжалва уволнението си, иска да е адвокат
  • Нови доказателства за незаконно подслушване в МВР
  • ВСС уволни Николай Кокинов
  • Цацаров: Тъжно е да извървиш пътя от бивш министър до обвиняем
  • Цветанов: Вече съм обвиняем
  • Данните, придобити с подслушване, няма да са класифицирана информация

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!