Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка по сигнала, който бе депозиран вчера следобед от председателя на БСП Сергей Станишев, съобщиха от прокуратурата.

Въпросният сигнал съдържа твърдения за извършени от служители на МВР престъпления по служба – конкретно за нерегламентирано използване на СРС. Проверката се извършва на място в Министерството на вътрешните работи лично от прокурори от СГП и Специализираната прокуратура.

Проверяващият екип, състоящ се от десет прокурори, се ръководи от Николай Кокинов – градски прокурор, и Роман Василев – зам.-градски прокурор.

Срокът за приключване на проверката е 12 април 2013 г., като до 16 април проверяващият екип трябва да представи на главния прокурор доклад за резултатите, включително и за верността на изложеното в сигнала.

Днес в 14.30 ч. главният прокурор връчи на министъра на вътрешните работи разпореждането за извършване на проверката. Веднага след това прокурорите от екипа започнаха работата си в Министерството на вътрешните работи. МВР шефът Петя Първанова обяви, че ще окаже пълно съдействие на прокурорите.

"В България има правила за използване на СРС, има и институции, които отговарят за това дали се спазват правилата". Това заяви президентът Росен Плевнелиев в Габрово във връзка със сигнала за незаконното подслушване.

"Радвам се, че прокуратурата реагира много бързо на този сигнал, радвам се, че главният прокурор се ангажира със силни екипи и ясни срокове за проверка. Очаквам МВР да окаже пълно съдействие и разбира се, истината трябва да излезе наяве - такава каквато е и не само дали са ползвани, а имало ли е контрол. За мен е изключително важно институциите да бъдат на място и да се носи отговорност. Правилата трябва да се спазват. Не трябва да има капчица съмнение, че президентът на една държава, както министри и лидери на политически партии могат и не дай си боже да са на подслушване извън правилата. Не си го помислям, но ако се докаже, ще трябва да се реагира много категорично", каза държавният глава.

  • Съдията на Цветанов си направи отвод заради "булевардни издания"
  • Цветан Цветанов: Няма доказателства, че има незаконни подслушвания
  • 875 незаконно подслушвани телефонни номера в тефтерите на СДОТО
  • Бавят се разпитите за разговора в Банкя
  • Николай Кокинов обжалва уволнението си, иска да е адвокат
  • Нови доказателства за незаконно подслушване в МВР
  • ВСС уволни Николай Кокинов
  • Цацаров: Тъжно е да извървиш пътя от бивш министър до обвиняем
  • Цветанов: Вече съм обвиняем
  • Данните, придобити с подслушване, няма да са класифицирана информация