Бърза разходка между етажите на НДК и бурни страсти, завършили с ръкостискане – така протече непланираният диалог между бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и лидера на БСП Сергей Станишев, провокиран от внесения преди ден в прокуратурата скандален сигнал за незаконни подслушвания на политици, „разпоредени” лично от ексшефа на МВР.

Първоначално в студиото на bTV тази тема коментираше само социалистът, който многократно наблегна на „факта”, че по времето на кабинета „Борисов” в България се възцарило „дълбоко усещане за полицейщина”.

Прозвучали като „сериозни и безпочвени обвинения”, думите на Станишев провокираха Цветанов да се включи в разговора по телефона, повтаряйки вчерашната си позиция по темата – че незаконни подслушвания в МВР не е имало и сигналът до главния прокурор е чиста проба лъжа.

Цветанов обеща да „затвори” зад себе си вратата на политиката и да се извини публично на целия български народ, ако се докаже, че е нареждал подслушвания извън закона. Скандалният въпрос очевидно вдигна адреналина на председателя на предизборния щаб на ГЕРБ и го накара да слезе от централата на партията до студиото на bTV „за три минути”.

Вече лице в лице с основния си „опозиционер”, Цветанов опита да бъде по-конкретен с контрааргументите на твърдяното от социалистите. Той подчерта, че шефът на специалната служба СДОТО (обединените ДОТИ и ДОИ - бел. ред.) е лично назначение на предшественика му от БСП Михаил Миков . „Аз как ще си позволя да наруша закона и да се надявам това да остане скрито? Освен това за първи път в 41-вото НС се въведе парламентарен контрол на тази служба”, каза още Цветанов.

Той попита Станишев дали като лидер на политическа формация, както и на европейските социалисти, би се извинил и на свой ред оттеглил от политиката, ако се окаже, че внесената в прокуратурата информация не е вярна. Станишев от своя страна подчерта, че просто е изпълнил своя дълг, тъй като такъв важен и тревожен сигнал нямало как да остане неоповестен.

Посочвайки се с пръст, двамата политици извадиха отново вече позабравени обвинения – Станишев припомни на Цветанов как обявил за убийци лекари от Горна Оряховица заради медицинска грешка, а бившият вътрешен министър размаха пред лицето на опонента си скандала с парите за български ПР „Хохегер”, при който „голям процент от тези 3 млн. лева прибра вашата приятелка и спътница в живота”.

В крайна сметка Сергей Станишев се ядоса, че непредвиденият гост е изчерпал част от времето му, предвидено за разговор за изборите. Заплаши, че това няма да остане така – щял да праща представител на БСП при всяко гостуване на Цветанов. Последният пък се съгласи на такава „уговорка” и дори се раздели с политика до себе си с ръкостискане.

„Следващия път, когато Цветанов засегне тема с БСП, наш представител да влезе в студиото. Ще има постоянно дежурен, ако трябва. За него е характерно едно чувство на вечна безпогрешност, има сериозна информация, която е много тревожна. Ако дори част от нея е истина, това е грандиозен скандал”, каза Станишев, след като остана в студиото и коментира избора на водачите в листите на БСП.

  • Съдията на Цветанов си направи отвод заради "булевардни издания"
  • Цветан Цветанов: Няма доказателства, че има незаконни подслушвания
  • 875 незаконно подслушвани телефонни номера в тефтерите на СДОТО
  • Бавят се разпитите за разговора в Банкя
  • Николай Кокинов обжалва уволнението си, иска да е адвокат
  • Нови доказателства за незаконно подслушване в МВР
  • ВСС уволни Николай Кокинов
  • Цацаров: Тъжно е да извървиш пътя от бивш министър до обвиняем
  • Цветанов: Вече съм обвиняем
  • Данните, придобити с подслушване, няма да са класифицирана информация