Утвърдени с голямо мнозинство, водачите на листите на БСП за предстоящите избори на 12 май са били определени след лични разговори, обсъждане с всички областни съвети и социологически проучвания от различни агенции. Така лидерът на социалистите Сергей Станишев отговори пред bTV на появилите се твърдения за избори „по живковски” и създаването на групи за натиск по места.

Той допълни, че в партията тече процес на обновление, не на чистка, в който половината от водачите са нови, а в следващия парламент две трети от „червените” народни представители ще седнат на депутатските места за пръв път. Останалите водачи са утвърдени фигури с ясна и последователна позиция, уточни Станишев.

Лидерът на БСП каза още, че е разговарял лично с Румен Овачров и Румен Петков, „редовните” водачи, които този път останаха встрани, и първият е бил поканен да се включи в ръководството на Националния предизборен щаб, а вторият е начело на щаба в Плевен. Станишев коментира твърденията, че „маргинализирането” им е лично отмъщение заради призива им при загубата през 2009 година да си „иде”, като „объркана интерпретация на събитията”.

По този повод „червеният” лидер отговори и на въпроса защо не е приел апела преди четири години – за да отстои постигнатите резултати на БСП. Позовавайки се на изследвания, той заяви, че според 1/3 от българите най-добрият период в личен план за тях като социален статус е бил през 2005-2009 година.

Станишев каза още, че не би искал да се стига до момент на оспорване на изборния резултат след 12 май. „Имаме много лоша практика от президентските избори – скандална, на манипулация, натиск, фалшификация. Ясно поставих нашите очаквания пред премиера Марин Райков. Те засягат и политическите назначения в МВР, където има хора, които продължават да изпълняват волята на Цветан Цветанов. 5-6 областни директори на МВР бяха сменени от Цветанов в последните му дни, когато вече беше в оставка – скандално е”, каза той.

Въпроса дали би подал оставка този път при загуба на вота Станишев отклони с думите, че сега мисли как да бъде направена промяна в България, а всичко останало е вторично: „Умея да си нося отговорността. За мен е важно да има пак консолидация и да разберат българските граждани, че тази власт, която се упражняваше досега, е вредна. Те (ГЕРБ – бел. ред.) сега се държат все едно, че не са управлявали 3,5 години. Аз съм си платил политическата отговорност и сметка – гражданите ни наказаха”.

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС