„В началото на седмицата получих на служебната си поща шокиращ и скандален материал, в който има твърдения за ужасяваща практика за безогледно и престъпно подслушване, извършвано в МВР под ръководството на Цветан Цветанов”. Това заяви днес лидерът на БСП Сергей Станишев. Той представи инфрмация във връзка с доклад, в който се съдържат твърдения за незаконно подслушване под ръководство и указания лично на бившия МВР шеф.

"Тази информация за мен е дълбоко смущаваща, защото ако е вярна, това ще означава чудовищен разтърсващ скандал, който ще излезе извън границите на страната, ще означава, че е извършвана безскрупулна злоупотреба с власт от най-приближения министър на Бойко Борисов. Това ще означава български Уотъргейт", каза Станишев, за когото подобен скандал безспорно би бил от полза.

„Не мога да изнеса публично всички данни и твърдения, защото в тях може да се съдържа и класифицирана информация”, добави той.

В прессъобщение от БСП по-късно уточниха, че подслушваните са били Георги Първанов – в периода на създаване на АБВ, Росен Плевнелиев – в периода на формиране на служебното правителство, Иван Костов – когато е критикувал Цветанов, Ахмед Доган – когато е разследван за „Цанков камък”, Волен Сидеров – когато се е обърнал срещу ГЕРБ. Симеон Дянков е бил подслушван периодично, а самият Сергей Станишев – неколкократно, Кристалина Георгиева – при посещенията си в България.

Други жертви на "безскрупулните похвати" са били – Нели Куцкова, Иво Прокопиев, Гриша Ганчев, Цветелина Бориславова, Георги Гергов. Станишев обяви, че ще се обърне към главния прокурор. Днес той ще се срещне със Сотир Цацаров и ще настоява за разследване.

"Схемата е следната – министър Цветанов лично дава нареждания на ръководителя на СДОТО в МВР кой да бъде подслушван – без искане на СРС и т. н. СДОТО проверява какви телефони има лицето и спуска задачата на екипа", обясни Станишев. Тази специална група за подслушване, създадена лично от Цветанов, е работила в СДОТО, добави той.

"Искам отново да споделя, че искрено се надявам тази информация да не се окаже вярна. Защото всичко това звучи ужасно! Но в същото време данните, които споделих с вас са твърде сериозни и звучат убедително. Напълно съм убеден, че те не могат да бъдат премълчани и скрити в чекмедже. Именно затова ще ги внеса при главния прокурор и ще настоявам за спешна и задълбочена проверка", заяви oще Станишев.

„С днешната серия лъжи от Сергей Станишев, която постави началото и тона на предизборната кампания, очевидно е, че БСП ще разчита отново на компромати, анонимки и черен пиар. И този път БСП няма да се състезава с идеи и политики, а влиза в предизборната кампания с добре усвоени агентурни похвати, активни мероприятия и фабрикуване на компромати”, отвърна Цветан Цветанов на пресконференция по-късно днес, като само изчете позицията си, без да даде възможност на журналистите за въпроси.

Коментар по темата направи и лидерът на ДПС Лютви Местан. По думите му, „макар по принцип да не му е в стила да борави с предположения”, най-вероятно твърденията за незаконно подслушване на политици са достоверни.

„Първо, защото е безспорен факт, че при управлението на Бойко Борисов и Цветан Цветанов използването на СРС- та се увеличи не в проценти, а в пъти. И второ, което всъщност е по- важно, неправомерният натиск върху политическите опоненти бе стил на това управление. При никое друго управление специалният инструментариум на държавата не е бил използван така брутално, пряко закона за тяснопартийни цели”, добави Местан.

  • Съдията на Цветанов си направи отвод заради "булевардни издания"
  • Цветан Цветанов: Няма доказателства, че има незаконни подслушвания
  • 875 незаконно подслушвани телефонни номера в тефтерите на СДОТО
  • Бавят се разпитите за разговора в Банкя
  • Николай Кокинов обжалва уволнението си, иска да е адвокат
  • Нови доказателства за незаконно подслушване в МВР
  • ВСС уволни Николай Кокинов
  • Цацаров: Тъжно е да извървиш пътя от бивш министър до обвиняем
  • Цветанов: Вече съм обвиняем
  • Данните, придобити с подслушване, няма да са класифицирана информация