Тя е посветила себе си, опита и познанията си на жените лидери. Нейната работа е да им показва посоката в динамичния корпоративен свят, която да ги отведе до следващото стъпало в развитието им. Тя може да бъде огледало на всяка жена, която се стреми да бъде уверена в себе си и да ги провокира да видят силните качества, които притежават.

Снимка: Евгений Милов
В първия епизод за 2023 г. на дигиталната поредица „Жените на България“ ви представяме Анета Савова, екзекютив коуч за жени лидери в бизнеса. Нейното мото е: „Аз мога“ и тя го доказва.

Тя е автор и на книгата „Жената, която създадох: Личният път на женското лидерство“, посветена на изграждането на идентичност на бизнес дамите и тяхното израстване в кариерата – от експертни нива до лидерски позиции в мениджмънта на компания или организация.

Анета е създател и на първия аудио формат - подкаст, който очертава актуалните въпроси от дневния ред на жените лидери – Women Speak Leadership.

Тя е първата дама, която застава пред камерите ни тази година и ни сподели дали си е поставила цели и планове за 2023-а. Оказва се, че от няколко години не го прави. Има друг подход, който следва – важни са намеренията, с които влиза в новите предизвикателства.

 „Цели нямам, но има начини, по които ми се иска да се чувствам през годината. За мен е важно с какви изживявания започва и приключва един период“.

Снимка: Евгений Милов
Не крие, че изминалата 2022 г. е била трудна и за нея – както в личен, така и в професионален план. От нея обаче е взела един от най-трудните и значими уроци – да забавя ритъма.

„Изглежда като график, но това идва с вътрешното позволение ти самият да си създадеш пространство, от което се нуждае душата ти, да се пребориш с очакванията, които имат другите към теб и които ти имаш към себе си“, казва Анета.

Тайната на уроците е, че никой не може да ги предвиди. Те идват в етап, в който трябва да израстваме вътрешно и от които се нуждаем, за да бъдем по-добрата си версия. Това обаче е процес, който може да отнеме години като време.

Снимка: Евгений Милов
Пътят на Анета започва от банковите среди, но след 15 години, които посвещава на сектора, тя прави завой в кариерата. Тогава вижда нещо ново у себе си, което решава да развие.

Въпреки че вече не е част от корпоративния свят, тя работи с жените от него и дилемите, които те срещат, също и нуждата им от подкрепа за решенията, които взимат.

Разликата в Анета, която е в началото на професионалния си път и тази в зрелостта си се крие в тихата увереност – не я демонстрирам, но тя ми дава устойчивост и стоицизъм, че мога да се правя с всичко, което ме очаква“, казва тя за себе си.

Старае се да предава опита си и на жените, с които работи – провокира ги да видят различна перспектива, да търсят нови подходи, които отговарят на целите, визията им за бизнеса, но и убежденията им.

Работата с тях е огромно удоволствие за нея – казва, че се сближава с клиентите си, влиза в техния вътрешен свят, става негов пазител, защото вижда еволюцията, която случва отвътре.

Може би е трудно за вярване, но съвременната жена лидер е колкото силна, толкова и емоционална и чупи всички клишета и стереотипи за това какво значи да показваш емоция, категорична е Анета.

Дамите на високи позиции в бизнеса са емоционални до голяма степен, защото имат способността да се свързват с околните, в което се крие и предимството им.

Когато сме постигнали едно ниво на успех и сме удовлетворени, настъпват и въпросите в нас – а сега накъде, какво следва. Успялата жена е тази, която е в хармония със себе си“, казва Анета.

Снимка: Евгений Милов

Самата тя се чувства успяла в много отношения – балансът се постига различно от всеки и не бива да се сравняваме с другите, защото това ни обрича на неуспех и ни кара да се чувстваме неуверени и неосъществени. Според нея е важно да намерим онова, което ни прави щастливи и ни разкрива нови хоризонти и възможности.

Щеше да е прекрасно, ако има обща формула за успеха. Но е от уроците, които всеки учи сам.