Вече десет сезона в началото на годината си позволявам да прогнозирам, това което ще се случи в света и в България. 

Малко преди миналата нова година ви споделих, че прекъсването на веригите за доставки и производство на суровини, невъзможната спедиция на стотици хиляди контейнери за товари, пръснати из планетата и задръстили ключовите световни пристанища, ни показва как консуматорството се е впило в живота ни. 

И доставките на стоки и суровини ще започне да се задъхва, което ще предизвика поетапно поскъпване на всичко. В този смисъл, тази прогноза се оказа вярна. 

Малко преди миналата нова година ви споделих, че икономиката ще продължи да криволичи на зиг-заг. Тъкмо да завие в дясно и правителствата ще са принудени да бият рязко в ляво. Печатаха се пари, които се разхвърляха по света, цените растяха, което означаваше, че трябва да се раздават още и още. "Къде ще му излезе краят - ще видим през 2022", си казахме тогава.

Е, видяхме - инфлацията подскочи до рекордни нива за последните десетилетия. А в Европа избухна и война. 

Сега е време да погледнем към бъдещето на 2023-та

Войната

Надеждите, че Русия ще постигне бърза победа се изпариха още в първите месеци. А фактът, че Владимир Путин се появи в новогодишното си обръщение не от Кремъл, а на фона на военни в база на Ростов на Дон, означава, че руското общество вече се обработва за продължителна война. Словосъчетанието "специална военна операция" няма да се използва повече, дори и в Русия. 

В този смисъл, през 2023-та войната в Украйна няма да свърши. Русия няма да постигне нищо повече на военния фронт. Руската армия ще продължи да бъде заключена на украинска територия и по-скоро ще отблъсква атаки, без план да окупира нови територии. Нещо като смъртоносен капан, от който през следващите 12 месеца няма да има излизане. 

Икономиката на Русия

Въпреки прогнозите, икономически Русия не е изпаднала в икономически колапс. Вътрешните прогнози на Москва сочеха сценарий за 30% спад на БВП, банки, които ще са принудени да повишат лихвите до 35% и 20% спад на доходите в рамките на година. Това не се случи, но в никакъв случай не означава, че Русия финансово няма да продължи да потъва. Но доста по-бавно. 

Икономиката на Европа 

Топлата зима омекотява удара на енергийния фронт. Това е добра новина. Но при застудяване, опасността от драматичен нов скок в цените на енергоносителите не е изключен. Особено опасни са февруари и март. През 2023-та ще разберем, че епохата на евтината енергия също е в историята. Мерките на централните банки в Европа по ударно увеличение на лихвите сложи край на евтините кредити. Поскъпването на всичко води до по-ограничена консумация. 

Инфлацията ще започне да спада навсякъде. Цените на недвижимите имоти също. На пазара, в европейски мащаб, ще се увеличава предлагането на имоти от собственици, закупили ги с инвестиционна цел. Те ще искат да ги продадат бързо докато са все още на сравнително високи цени, но по-голямото предлагане ще означава по-ниски цени, а не обратното. 

Забавяне в IT-сектора

Близо 3 години COVID режим на живот накара компаниите в сферата на IT услугите да наемат агресивно нови работници. Животът вкъщи доведе до бум във виртуалното пространство, където пазарувахме повече, харчехме повече, прекарвахме повече време. С връщането на нормалния ритъм на живот и високата инфлация, растежът в IT-сферата ще се забави, както и доходите на работещите в бранша. Ще има и компании, които ще са принудени да освобождават служители по примера на Гугъл, Мета и Амазон. 

Отива ли си COVID-а?

Отговорът е, че докато в Европа ваксините дадоха резултат, никой не знае какво се случва в Китай в момента. Прекратяването на очевидно неработещата стратегия "Нулев COVID" и пускането на вируса да циркулира безконтролно сред една шеста от човешкото население създава опасения за раждането на нови варианти. В този смисъл, света гледа към Китай в момента с особено притеснение. Учените лансират хипотеза, че все пак щамовете, които в момента циркулират в Китай отдавна минаха през западния свят, така че все още не трябва да изпадаме в паника. 

На политическия фронт у нас - нищо ново

Във вътрешнополитическо отношение не трябва да очакваме чудеса. През следващите 12 месеца нито една партия няма да спечели осезаемо електорално предимство пред останалите. По-скоро патовата ситуация ще се материализира в нови избори, за да се мултиплицира отново в политическо зацикляне. 

Няма да е изненадващо, ако до края на годината гласуваме предсрочно не веднъж, а два пъти, при още по-спадаща активност. Това крие сериозни рискове пред политическите играчи, които тепърва ще анализираме. Имаме цяла година за това. 

Това са шестте пункта, към които избрах да насочва вниманието ви през 2023-та. Но, както пише Ноа Харари в "Сапиенс" - когато говорим за минали събития, пътят между настоящето и миналото е един, а когато гледаме към бъдещето - има хиляди разклонения и пътеки. Дано тръгнем по добрите, мирните и здравите.