2022 г. ни даде и истории за спасени и за спасители. Истории за хора, които видяха доброто дори през завеса и го показаха на света.

Това са разказите на хората, които промениха човешки съдби, които вдъхновиха и станаха символи на чудото през годината.

За всеки родител детето му е чудо, а лекарите, помогнали то да се появи на бял свят – герои. За две семейства обаче тези думи имат още по-дълбок смисъл.

Доброто има своето лице - за една жена от София това са медиците, помогнали ѝ да роди в линейка на път за болницата.

300 километра по-далеч - в Крумовград, в линейка проплака още едно чудо. Пъпната връв се увива около врата на бебето. Макар и в полеви условия, фелдшерът се справя и в 2:55 през нощта в ръцете му проплаква 3-килограмово момиченце. Родителите ѝ дават името на дъщерята на нейния спасител – Фатме.

На друг континент герои в бяло също спасиха едно българско дете. След сложна и рискова операция сърцето на 6-годишния Венелин вече бие силно и здраво. Момчето се ражда с рядко сърдечно заболяване, при което се изпомпва кръв само от дясната страна на сърцето.

След хиляди километри на Запад и трансплантация на сърце, чудото се случва и детето се възстановява.

Неочакван спасител за десетки се оказва и един пожарникар - пътник във влака София-Варна. Бързата реакция на огнебореца предотвратява трагедия, когато през нощта композицията пламва в движение. И днес старши инспектор Върбан Петков е категоричен, че не се чувства като герой.

Доказателство за това е и необикновената история на Димитър от столичния квартал „Хиподрума“. Срещата с мъжа, който има нужда от помощ, но самият той помага, предизвика вълна от съпричастност и Димитър вече има нова раница и количка. Сляп и в инвалидна количка той доказа, че доброто няма граници.

Различни по възраст, професия и съдба спасителите, спасените и вдъхновителите са обединени в надеждата, че в утрешния ден всичко е възможно – дори и чудо.

Техните истории вижте във видеото.