В един от най-бедните райони на страната ни, гимназисти намериха и върнаха загубен портфейл, пълен с пари. А училището, чиито възпитаници са те, обяви постъпката им за достойна.

В района на пазара във Видин, където трафикът е много оживен и има непрекъснато хора, човек губи портфейла си. Намират го Денис, Дейвид и Мартин.

„Намерихме портмонето в зона за паркиране. В него имаше много голяма сума пари. Занесохме го в полицията“, обясни Денис.

Дейвид добави, че вътре е имало и документи – лични карта и шофьорска книжка.

Учениците по това време трябва вече да са се върнали в клас. В полицията обаче ги вижда учителка от друго училище, която познава директорката на тяхното.

„Тази учителка ѝ се обади по телефона, за да ѝ каже, че сме в полицията за добро дело и да не ни пишат отсъствия, защото това се случи малко след голямото междучасие. Часът вече беше започнал“, разказа Денис.

Той допълни, че учителите им ги учат да бъдат отговорни и борбени.

17-годишните младежи са категорични, че не са били изкушени да посегнат на парите в портфейла.

„Момчетата са много добри ученици. Отнасят се сериозно към личното си образование. Изключително горди сме не само заради постъпката им, но и заради личностите, в които са се превърнали. Нашият край не се слави с добър стандарт на живот и да върнат намерен портфейл с толкова много пари, е наистина стойностна постъпка“, коментира Цецка Александрова, преподавател в училището.

Тя допълни, че примерите за добри ученици в тяхното учебно заведение не са малко. Има дете, което е номинирано за доброволец на годината, след като е изработило кутия за храна „Вземи или остави“, която се използва вече втора година.