Новините на bTV вече навършиха 23 години. Благодарим на всички зрители за доверието и да си пожелаем още много по 23 години. И тази година бяха отличени колегите ни с най-големи заслуги в работата си.

„Тази награда е плод на труда на всички колеги. Аз съм на края на веригата. Ние влизаме в студиото с мисълта за цели труд, който седи зад нас“, каза водещият на новините Юксел Кадриев, който бе отличен със специална награда за цялостния си принос.

„Изключително важно е, след като кажем какво се случва в България, да кажем и как върви светът. Защото понякога може да се объркаме, че нашата реалност е парвалата, но ние не живеем на самотен остров. Понякога реалността е по-различна“, каза Десислава Минчева.

„Когато информацията е изключително ценна не гледам колко е дълга. Когато историята е важна, времето не е важно“, каза продуцентът Росен Цветков.

„Аз съм много емоционален човек, а в тази работа без емоция не можеш да постигнеш резултатите, който постигаме заедно. Всяка следваща история е най-запомнящата се. Но най-важната е тази, с която сме успели да помогнем“, каза Дани Атанасова, кореспондент на годината.

„Притеснение има, страх не чак токова. Важното е да имаш доверие на хората, с които работиш. Имаше случаи, когато знаехме, че ще е опасно, но въпреки това отидохме. Посещението в Рамала знаехме, че ще е опасно. Изпаднахме в ситуация, в която не знаехме дали ще успеем да се върнем“, каза операторът, който бе в окото на бурята в конфликта между Израел и „Хамас“ Красимир Първанов.

„Изключително важна е добрата координация между всички екипи в телевизията, за да може читателите да получат още по-богата информация в сайтовете на bTV. За това допринася и добрата екипна работа в целия дигитален отдел на медията“, каза уеб редакторът Слав Механджийски.

На 18 ноември bTV Новините отбелязаха своя 23-и рожден ден, а на стилно вечерно събитие

вчера бяха наградени журналистите с най-ярки постижения през 2023 г. в традиционния годишен конкурс на редакцията.

За пореден път отличаваме нашите колеги, които всеки ден участват в създаването на новините - репортери, продуценти, оператори, кореспонденти, международни и уеб редактори, видеомонтажисти и графични специалисти. Искам да благодаря на целия нюзрум на bTV, защото в продължение на 23 години нашата редакция е един от водещите източници на информация и чудесен пример за качествена журналистика“, коментира Ралф Бартолайт, Главен изпълнителен директор на bTV Media Group.

Едно от емблематичните лица на bTV - Юксел Кадриев, бе отличен със специална награда за цялостен принос в развитието на bTV Новините, за своя професионализъм и отдаденост на телевизионния екран.

Снимка: Евгений Милов

Като водещ с хиляди часове ефир на емисии новини, показващи най-важните събития в българския и световен живот, Юксел Кадриев е сред журналистите с най-високо зрителско доверие.

Репортер на годината на bTV за 2023 г. стана Петър Нанев. Дългогодишен телевизионен журналист с изключителен опит, особено в разследващата журналистика, Петър Нанев в ролята си на действащ изпълнителен редактор на bTV Новините посети през октомври 2023 г. военния конфликт в Ивицата Газа и стана първият български репортер, който предаваше пряко от епицентъра на горещите събития.

Снимка: Евгений Милов

 

Освен настоящото отличие, Петър печели още два пъти приза за репортер на годината през 2015 г. и 2017 г.

Най-добрият сред операторите за 2023 г. е Красимир Първанов, който печели престижното отличие за първи път.

Снимка: Евгений Милов

Операторът на bTV Новините бе в специалния екип в конфликтната точка в Близкия Изток и засне силни и въздействащи репортажи за ужаса и трагедията на войната. При извънредно рискови, трудни и тежки условия, с абсолютна отдаденост и кураж в територии в Ивицата Газа, Красимир представи на българските зрители професионално издържани и много емоционални кадри.

Снимка: Евгений Милов

Продуцентите на новинарски емисии и актуални предавания са хората, които разработват структурата на новинарските емисии и предавания, и управляват зад кадър всички ефири за зрителите на bTV. Признание за своя професионализъм и всеотдайност като продуцент на bTV Новините за 2023 г. получи за трети път Росен Цветков, познат на зрителите като утвърден разследващ журналист с редица отличия, както и като автор на фактчекинг рубрика „Провери фактите“ в „120 минути“.

Снимка: Евгений Милов

Продуцент на актуални предавания за 2023 г. стана Деа Манолова - един от младите продуценти, който с работната си енергия и ентусиазъм печели доверието на колегите си за втора поредна година. Деа работи в сутрешния уикенд блок на bTV „Тази събота и неделя“, както и в специални студия.

Снимка: Евгений Милов

Титлата „Кореспондент на годината в България“ отиде при Дани Атанасова, която предава най-важните новини от областните центрове Ямбол и Сливен. Дани получава за четвърти път наградата, с което е и журналистът на bTV с най-много вътрешни награди през годините.

Снимка: Евгений Милов

За кореспондент на годината в чужбина за трети път колегите определиха единодушно Десислава Минчева – Раул, която предава от Брюксел, Страсбург и Париж. Постоянен кореспондент на bTV Новините и на CME за европейските институции, Десислава информира зрителите за всичко най-интересно от европейската външна и вътрешнополитическа сцена, както и за живота в Западна Европа.

Снимка: Евгений Милов

Международен редактор на годината е Яна Бързакова. За Яна всекидневното присъствие на значимите международни теми в българските новини е фундаментално. Тя вярва, че зрителите трябва да получават достоверна и навременна информация за глобалните процеси, които имат пряко отражение върху живота в страната.

Снимка: Евгений Милов

За най-добър сред спортните журналисти бе определена Станимира Атанасова. За Станимира 2023 е най-силната досега година, откакто е в bTV. Всички помнят изключителната история, при която срещна за първи път оцелелия в тежка катастрофа баскетболист Персиян Еленков с неговия спасител – доктор Светлин Цонев. История, която донесе на Станимира престижна награда. Годината на Станимира беше белязана от изключителната ѝ работа на терен по време на кървавите протести и сблъсъци между футболни фенове и полиция преди мача България – Унгария. Станимира беше и единственият български журналист, който заедно с оператора Тони Петров отразиха историческата европейска титла на националния отбор по шахмат.

За „Монтажист на годината” бе отличен Красимир Георгиев. Той е носител на тази титла през 2019 и 2020 г. и сега печели за трети път. Красимир е работил по създаването на редица видеорепортажи и филми за новините и актуалните предавания, както и за рубриката „bTV Репортерите”.

Графичен дизайнер на годината стана Илиана Манева – млада и талантлива дама, която работи неуморно и успешно за графичните елементи в „Новини, актуални предавания и спорт“,  и спечели доверието на своите колеги в нюзрума.

За втори път в гласуването се включиха и редакторите на уеб сайтовете на медийната група. За уеб редактор с най-голяма преднина бе определен Слав Механджийски от новинарския сайт btvnovinite.bg.