Тя пее от дете и е влюбена в българския фолклор. Страстта й личи в музиката, която прави и която вече е спечелила сърцата на много хора.

Нейният глас ни напомня за магията на родния фолклор, също и за традициите ни, които не са забравени. Тя дава живот на народната песен, като я композира с хитова електронна музика, а някои нейни проекти вече са покорявали музикалните класации.

Снимка: Евгений Милов

Представяме ви DIA – певицата, чиято музика носи етно заряд и ни кара да се гордеем с наследството, което имаме.

Можем да видим младата изпълнителка в ролята й на самодива, която омагьосва, но тя вече е определяна като „богиня от другата страна на Европа“.

Снимка: Евгений Милов

DIA е специалната героиня в епизод 31 на дигиталната поредица „Жените на България“. Зад творческия псевдоним на певицата няма да открием някаква специална история. Той просто е красив и звучи добре. Както ни звучи и гласът й, който можем да слушаме всеки ден по Radio Fresh!, където младата звезда е водеща на предаването „Абсолютно Fresh”.

Тя е само на 24 и вече се радва на много успехи. DIA пее от съвсем малка и едва на 4-годишна възраст излиза на сцената на зала 1 на НДК като част от вокална група. Още като дете записва уроци по поп и джаз пеене, затова и не е изненада, че пътят й я отвежда към музикалното училище в София. Там открива и развива любовта си към фолклора и разбира, че текстовете, писани преди десетилетия, засягат чисто човешките проблеми, с които се сблъскваме и днес.

„Слушах много електронна музика, хаус, трап, дъбстеп – веднъж си пуснах инструментал вкъщи, зяпах народна песен се получи нещо страхотно. Казах си, че това е моето нещо“, спомня си DIA.

Веднага разбира, че стиловете, макар и твърде различни, могат да си паснат. Може би звучат екзотично, дори фантастично, но в тях има скрита магия. Първата песен, която младата изпълнителка записва, е комбинация от фолклор и трап с хитово звучене. С „Егея“ тя прави и дебюта си на българската сцена през лятото на 2015 г.

„Нямаш гаранция за успех. Бях дете от музикалното училище, което тепърва трябва да се докаже. Дори не знаех дали публиката ще откликне на певческия ми зов, но стана чудо за мен“, споделя DIA.

„Егея“ излиза и от границите на България и става популярна в Европа, Азия и САЩ. Това вдъхновява талантливата певица, която продължава смело да развива стила и създава песента „Вено Невено“, която е и нейното любимо парче.

„Текстът разказва за една много красива девойка, която омагьосва всички около нея“, разказва тя.

Като омагьосана изглежда и DIA, когато говори за музиката. Същото се случва и когато композира – тогава попада в друг свят, в който забравя за всичко.

Не друго, а любовта е нейното вдъхновение, когато пише. Тази емоция е водеща и в най-новия й проект Tearful, заедно с Fabrizio Parisi & The Editor. DIA вдъхва живот на една от най-красивите пирински песни, а също изпълнява и главната роля в клипа – на успешната жена, която има всичко и е доволна от живота си, но й липсва близостта.

„Тя няма човека до себе си, който да я кара да се чувства цяла, да се чувства истинска жена. А това, което ни окрилява, е да бъдем обичани“, казва DIA.

Снимка: Евгений Милов

Тази песен е един личен и красив момент за нея, въпреки че не е писана в период, в който е тъжна или самотна. Напротив, DIA се радва на истинска и споделена любов, но си мечтае да успее да задържи щастието завинаги.

„Уча се да съм щастлива с това, което имам, но ще бъда благодарна за онази малка доза късмет…колкото до любовта – всички имаме нужда от нея.