Зад гърба й са 6000 летателни часа от първия й полет като пилот на пътнически самолет. И 13-годишен стаж във въздуха. Не помни колко на брой са местата, на които я е отвела професията. Не се колебае обаче да назове най-красивата гледка, на която е ставала свидетел отвисоко: нощна Москва. На 18 години се влюбва в летенето. Любов от пръв поглед, която я изгаря като огън и до днес. Всичко това е командир Надежда Доганова от екипажа на „България Еър АД“.

Цялото интервю на командир Доганова може да изгледате тук:

Тази сутрин, в 7:35 часа по разписание, командир Доганова ще се понесе върху крилата на своята любима бяла птица, модел Embraer 190 по линията от София към Рим. Днес е нейният първи полет след майчинство. Точно днес тя пък е първият ни специален гост в чисто новата ни дигитална поредица „Жените на България“, която ще откривате всяка сряда с нов епизод на сайта btvnovinite.bg.

Снимка: Ладислав Цветков

„Обичам професията си с цялото си сърце. Това просто е моето място“, споделя пред bTV една от малкото жени пилоти в българската авиация. Трудно я убеждаваме да я снимаме. Преговорите ни продължиха повече от месец. Надежда е скромен човек и не обича да се шуми около нея. Първото впечатление от нея е спокойствието й – толкова заразно и толкова въздействащо.

Финес. Сила. Увереност. В тези три думи се побират впечатленията ни от тази първа среща, в която тя ни допусна в своя втори дом – нейният самолет, с който може би в този час вече лети към любимата й Италия. Безспорно силна жена, успяла да разбие с лекота предразсъдъците в една мъжка професия.

Снимка: Ладислав Цветков

„Вярата идва с практиката. Никога не съм усетила пренебрежително отношение от колега, защото съм жена. В същото време се чувствам длъжна така да си върша моята работа, че колегата до мен в пилотската кабина никога да не изпада в ситуация, в която да гледа на мен снизходително, просто като на жена“, разказва ни командир Доганова – съпруга и майка на три деца – последното от които е съвсем малко и заради което до преди дни тя все още е била в отпуск по майчинство.

Специалната фотосесия на командир Доганова може да разгледате тук:

Къде е мястото на жената в този мъжки свят?

„Жената трябва да се остави да бъде жена. Мъжът е създаден да се грижи за жената, а ние често му отнемаме тази му същност. Това не ми харесва“, категорична е Надежда, която се натъжава, че днес, в 2022 година на 21 век, хората все по-рядко общуват и все по-често живеят в измисления свят на виртуалната реалност.