Свобода, мечти и възможности – това са първите три асоциации, които изникват в съзнанието на Елиз за Съединените американски щати. Дом, родина и завръщане – това е всичко, което я свързва пък с България.

Елиз Несторов живее американската мечта вече 20 години. И нейната история започва като на много други емигранти – с желание и стремеж за ново начало и един по-различен живот.

Снимка: Елиз Несторов, личен архив

В „Жените на България“ тя ни разказва за пътя си дотук, за срещите и хората по него, за трудностите, през които преминава отвъд океана, но въпреки тях, стига далеч. За интервюто се срещаме в столичен хотел, част от световноизвестна верига.

Елиз е само за няколко дни в България, като програмата й е наситена с ангажименти, но и с емоции. Тя е прелетяла хиляди километри, за да бъде част и от официалното представяне на Американо-българската бизнес асоциация у нас, на която е президент.

 

Организацията е сравнително нова. Тя действа от няколко месеца, а създаването й цели изграждането на стабилни бизнес отношения между двете страни и подкрепя българите в развитието им на американския пазар. В същото време дава шанс на сънародниците ни да приложат идеите си у нас.

 

„Искаме повече успели българи в САЩ да обръщат поглед към България. Те може и да са в другата част на света, но носят страната ни в сърцето и по някакъв начин тъгуват за нея. Така се чувствам и аз“, споделя Елиз.

В Щатите, например, можеш да започнеш от нулата и да стигнеш далеч – както се е случило с нея. Спомня си какво я води към страната на неограничените възможности.

Родена е в Русе и израства край Дунава. Като дете обича да учи езици и да чете книги. Увличала се е и по историите на вдъхновяващи личности, най-вече от успехите на жените, и винаги е усещала, че пътят й ще продължи извън границите на България.

Америка е олицетворение на мечтите й и заминаването е най-правилното решение, което е взимала някога, споделя бизнес дамата. Тя се издига професионално, но преди всичко се променя като личност.

„Пътят на една жена зад океана никак не е лесен. За да бъдеш приета и уважавана в американското общество, трябва да спечелиш доверието на хората там и да се доказваш непрестанно, най-малкото защото си емигрант“, казва Елиз.

Две десетилетия след стъпването й на американска земя, тя е част от няколко международни организации, в които развива сериозна дейност в полза на обществото.

Елиз работи в сферата на социалната справедливост, а също подпомага жените предприемачи в САЩ в качеството си на вицепрезидент на Международната асоциация на жените към Вашингтон, окръг Колумбия. За този принос получава и наградата „Жени с влияние“ за 2023 г. на Central Penn Business Journal.

„Взаимната подкрепа е най-важна понякога, особено за жените, които днес са по-независими, креативни и устремени към успеха“, казва Елиз, която е щастлива и удовлетворена от това, което прави.

Колкото до жената, която е, Елиз се описва като колоритна и дейна личност, но и горда майка на две прекрасни момчета. Питам я коя страна чувства повече като свой дом и без да се замисли ми отговаря, че живее между Щатите и България.

„От първия ден в САЩ правя всичко възможно, за да запознавам американците със страната ни“, категорична е Елиз.

В Щатите има програми, по които тя разказва за България и представя по увлекателен начин традициите и културата ни, които се харесват на американците.

„Общността харесва нашия фолклор, харесва и кухнята ни. Дори празнува обичаите ни заедно с нас“, казва Елиз, която не крие, че вкъщи се готвят само любими родни ястия.

Най-труден за нея обаче е бил не балансът между различията, а онзи, който е намерила себе си. Освен, че е отдадена на каузите, по които работи, Елиз е изцяло посветена и на семейството си.

Синовете й я виждат в различните роли, но за тях тя трябва да бъде много повече от пример – трябва да бъде човекът, който ги учи как да разпознават доброто и да живеят чрез него.