Тя е израснала в семейство на шампиони. Сестра й Християна Тодорова е едно от "златните момичета" на България, но за себе си тя избира да бъде част от корпоративния свят.

Иновациите и технологиите я привличат от дете, а баща й, който винаги е бил ориентиран към бизнеса, има ключова роля тя да тръгне по пътя на инвестициите.

Снимка: Евгений Милов

В „Жените на България“ ви срещам с Александра Тодорова, която е посветила себе си на създаването и развитието на едно по-осъзнато предприемаческо общество.

Прави го с активната си роля в българския фонд Vitosha Venture Partners, където заема позицията на маркетинг и комуникационен мениджър на компанията.

Александра е родена в Канада, където е прекарала значителна част от детството си, но съзнателните й години минават в България. Тя има две сестри, с които е изключително близка, а родителите й винаги са имали план за тях – в какво да ги подкрепят и поощравят.

„Нямах типичното детство, което е забавно и минава в игри – винаги бяхме ангажирани с различни занимания, което ни е лишило от емоционални моменти, но със сигурност ни е направило по-мотивирани“, споделя Александра.

Казва, че успехите са последвани от лишения и родителите й са я възпитали, че нищо не идва наготово и за да постигаме целите си, трябва да се борим. За да реализира мечтата си и да бъде в света на бизнеса, тя учи маркетинг и комуникации към University of Westimnster в Лондон.

„Градът не ми беше особено любим, затова записах магистратура в Рим“, разказва Александра, която въпреки живота и опита в Канада, Великобритания и Италия, се прибира в България.

 „Това е моят дом. Аз съм едно гордо българче, което знаеше, че ще се върне, за да допринесе за по-доброто бъдеще тук“, казва тя.

Снимка: Евгений Милов

Александра в света на инвестициите

Може би се замисляте как сестрата на едно от "златните ни момичета" не се занимава със спорт, а се развива в корпорация. Всъщност, Александра ни сподели, че като дете е тренирала професионално тенис, но на 15-годишна възраст се отказва заради физически травми.

„Взех онова, от което се нуждаех – дисциплина, силен дух, след което се фокусирах върху образованието си, което беше ключово за мен“, казва младата мениджърка.

Вярва, че освен знания и умения е имала и доза късмет, попадайки в индустрия, доминирана от мъже, но се чувства все по-уверено в нея.

Снимка: Евгений Милов

„Не съм и допускала, че ще работя в офис, че ще комуникирам с десетки компании и че това ще ми харесва. В началото може би бях единственият PR експерт, който се притесняваше да ходи по събития, но всяко нещо се променя“, споделя Александра.