Тя е креативна, амбициозна и успешна жена предприемач, бранд и маркетинг специалист, бизнес консултант и ментор. Първите си смели стъпки в динамичната среда прави, докато учи в университета и това е моментът, в който развива истинска страст към бизнеса.  

Тогава започва да се пали и по идеята да работи над един бранд всеобхватно, защото само така може да се разгърне пълният му потенциал.  

Снимка: Евгений Милов

В поредицата „Жените на България“ ви срещаме с Десислава Авджиева. Ако вече сте се замислили какво я отличава от други ментори, вярвам, че историята на професионалния й път ще ви отговори.  

„Аз съм креативна личност, която обича да се забавлява и да се предизвиква“, казва Деси за себе си.  

Снимка: Десислава Авджиева, личен архив

Родена е във Велико Търново, но по-голямата част от живота си прекарва в София. От 20 години работи и в сферата на рекламата, маркетинга и PR, а от 2008 г. управлява успешно собствена рекламна агенция.  

За първите стъпки в бизнеса  

Деси си спомня ясно глобалната икономическа криза, случила се преди 15 години.  

Снимка: Евгений Милов

„Основах компанията си, но рязко секнаха бюджетите за маркетинг, реклама и PR и надеждата, че ще имам работа, беше попарена. Ограниченията направиха следващите няколко месеца изключително трудни за мен. Седях вкъщи, но трябваше да намеря алтернатива как да привлека бизнеса“, споделя Авджиева.  

По-важно за нея към онзи момент обаче е решението да продължи ли по този път, или да търси друго поле за развитие. Избира този път и го следва неизменно, въпреки несигурността и трудностите.  

„Това, което ме спаси, е адаптивността. Изграждането на стратегия, това, че уча постоянно и не се страхувам да рискувам, също ме превърнаха в жената, която съм днес“, казва Деси, която следва ясна визия и план за живота си.  

Освен, че консултира успешно бизнеси за изграждането на своята бранд идентичност, тя помага на жени с интересни бизнес идеи или с вече стартираща дейност, да бъдат по-уверени в постигането на мечтите си.  

Снимка: Евгений Милов

Авджиева е председател на Асоциацията на жените предприемачи в България „Селена“. Това е първата по рода си организация, която подкрепя българските бизнес дами в реализирането на целите им.  

Искаме да срещнем и обединим жените от корпоративния свят и предприемаческата среда, защото това е успешна синергия, която обогатява и двете страни“, казва Деси.  

Жената предприемач днес изпълнява много роли. Тя изглежда добре, отделя време за външния си вид, също така е грижовна майка и съпруга, която намира баланса между семейството и кариерата и дори се развива в повече от една сфери.  

Снимка: Евгений Милов

„Жените са пъстри, търсят нови знания и опит и дори да ги подценяват, те доказват силата си“, категорична е Авджиева, която неведнъж е била в подобна ситуация.  

„Използвам това като предимство. Има много по-силен ефект да изненадаш някого отколкото да бъдеш като прочетена книга за него“, казва тя.  

Снимка: Евгений Милов

Успява да изненада и нас, като ни загатва неща за себе си. Разбираме, че е жена, която носи различни същности. Деси е карала танк, стреляла е с базука, въпреки че не е войнствена, в същото време обича да свири на пиано, да пътува до екзотични дестинации и да слуша историите на хора от всякакви култури по света.

Краде време и за писане, като в момента подготвя книга, посветена на женското предприемачество, разбира се, но признава, че все още търси баланса между всичко, което прави. 

Колкото до тайната на успешната жена – тя е да съхрани себе си като жена, смята Деси. Темата присъства и във фокуса на събитието Денят на жената предприемач в България. Изданието ще отбележи своя пети юбилей у нас на 20 ноември 2023 г. под мотото "Успехът в различните роли".

"Международният ден на жената предприемач" се провежда за десета поредна година по света и се чества в 144 страни по света. Събитието ще предложи разнообразна програма, включваща обучителни класове, представени от доказани специалисти в своята област.

Ще даде съвети за по-ефективни резултати в бизнеса, но по-важното е, че ще свърже хората от различни сектори, така че да се получат успешни партньорства.