Известна съм с това, че обичам да летя в облаците, но и с това, че постигам всичките си цели. Вярата, че ще успея, ми дава горивото.

Това казва за себе си една от най-успешните жени в имотния свят у нас в поредицата "Жените на България". Казва също, че срещата й с имотите е случайна или вселенска, но пък има ли нещо случайно?

Снимка: Евгений Милов

Ралица Ценова е директор „Продажби“ в Home2U. Първите си стъпки като брокер прави, докато учи архитектура. Този период от живота й застъпва световната икономическата криза през 2008 г., която се отрази негативно на много бизнеси. Последици тогава търпи и баща й, който развива дейност в един от най-засегнатите браншове – строителния.

 

„Наложи се да се издържам сама. Знам руски език и по стечение на обстоятелствата попаднах във фирма за недвижими имоти, която работеше предимно с руснаци“, разказва Ралица, която е била принудена да намери работа, но открива мечтаната професия.

„Събудих завинаги страстта и любовта към света на имотите“, споделя имотният експерт.

Въпреки че записва архитектура, подтикната от желанието да се занимава с изкуство и дизайн, тя така и не завършва специалността, за да ускори уменията и развитието си в сектора.

Снимка: Евгений Милов

„Нямаше смисъл да трупам знания, които няма да използвам във времето. Нямах намерение да робувам и на общоприети разбирания и да се вкарвам в рамки“, казва Ралица. Освен, че е смела в мечтите си, тя е последователна, но и енергична.

„Аз съм огнена натура и влагам емоция и страст във всичко, което правя. Захвана ли се с нещо, ще си поставя за цел да бъде най-добрата“, категорична е тя.

Да не се отказва е едно от качествата й. То е присъщо и на добрия брокер, който трябва да предложи най-добрата сделка на клиента си. Колкото и решителна да е обаче, преди десет години Ралица се изправя пред трудния избор – да се премести от Варна в София.

Снимка: Евгений Милов

„Започнах в офиса на Home2U във Варна, работата ми там набра скорост и трябваше да разширя обхвата на бизнеса. Морската столица обаче ми поставяше ограничения, затова избрах София“, споделя тя.

Освен, че сменя града, Ралица идва и с нова длъжност – не като брокер, а като директор на офис.

 

„Сблъсках се с предизвикателството на новата позиция, но и с атмосферата на новия град“, разказва тя, но работата й се движи на толкова високи обороти, че годините минават неусетно. И така до днес, когато вече има изграден екип от хора, които развиват бизнеса успешно.

Освен, че ръководи офиса в София, тя прави и обучения за бъдещите експерти, в които разкрива тайните на големите успехи в имотния бранш, но и ги мотивира да надграждат себе си като професионалисти и най-вече, като личности.

Снимка: Ралица Ценова, личен архив

„Най-добрите брокери са тези, които обичат хората и се интересуват от клиентите си“, казва Ралица.

Самата тя обича да общува с тях, умее да ги разбира и колкото и трудни и стресови ситуации да има понякога в бранша, доверието на хората е достатъчна подкрепа за нея. Държи я и страстта към имотите, която не угасва във времето. 

„Не това е най-голямото ми предизвикателство обаче“, споделя тя.

Любимата й и най-отговорна роля е тази да бъде майка на 4-годишния си син.

„Има дни, в които работя до късно, за да прекарвам повече време с него в останалите“, казва Ралица. И няма по-голяма мечта от това детето й да бъде още по-смело от нея в постигането на всичките си дела.