Когато за първи път се качва в електромобил, тя вече знае, че няма път назад. Деница има страст към шофирането и пътуванията винаги са я вдъхновявали. Силна емоция изпитва и при първото си приключение с електрическа кола до Велинград. Това се случва през 2018 г. и отключва ново и различно усещане, което прераства в идея за собствен бизнес.

 

Снимка: Деница Даверова, личех архив

Водена от желанието да направи нещо значимо, също и от любовта си към България, тя създава travelbyelectric. Стартъп компанията предлага електрически коли под наем, с които можем да посетим предварително подбрани маршрути из цялата страна.

Снимка: Деница Даверова, личех архив

В „Жените на България“ ви срещаме с Деница Даверова, която ни разказва за удоволствието от пътуването с електромобил из красивите места у нас.

Деница се интересува от коли още от дете. Шофьорът вкъщи е майка ѝ, която я учи да кара. Тя е едва на 14-15 години, когато си купува авто списания и дори прочита книгата „Двигатели с вътрешно горене“.

„Свободата от шофирането е онова, което превръща интереса ми в страст. Често пътувах без план и посока и това ме зареждаше“, разказва Даверова.

И до днес Деница обича да обикаля сама, чувства се добре навсякъде, но Северът е онази част от родината, която я привлича най-много.

Снимка: Travelbyelectric, архив

Дунав има особено притегателна сила за мен. Баща ми е от Плевен и може би това е оказало влияние, но Северозападният регион е кауза за мен“, категорична е Деница.

Идеята за travelbyelectric всъщност е много проста. България разполага с уникални възможности за туризъм и това е единственият „продукт“, който винаги може да се изнася, смята тя.

В същото време пътуването с електромобил е подходящо не само в градски условия, но и за дълги разстояния. А желанието повече хора да се впуснат в приключението, без предубеждения и притеснения, е в основата на стартъп проекта.

„Исках да предам усещането си на повече хора, също да разбия мита за електромобилите. И все пак, ако преди 5 години имах представа какъв риск поемам, едва ли щях да тръгна в тази посока“, казва Деница.