Бившият пилот на БМВ-Заубер Жак Вилньов заяви в интервю за списание
F1racing, което ще бъде публикувано другата седмица, че звездата на Ферари Михаел Шумахер е просто един голям жълец. Световният шампион от 1997 година твърди, че след като Пилето се откаже от Формула 1, той ще бъде набързо забравен от всички, защото никога не е бил честен с феновете на високите скорости. Както е известно, заради спорния инцидент по време на квалифицията в Монако, Вилньов поиска оставката на Шумахер, който е един от шефовете на Асоциацията на пилотите във Формула 1 (GPDA). Германецът обаче, остана в организацията, а след като разбра за това Вилньов напусна структурите на GPDA. Припоняме, че Пилето спечели пол-позишън в Монако, но осем часа по-късно времената му от сесията бяха изтрити. Съдиите на ФИА решиха, че Шумахер нарочно е натиснал спирачките на завоя “Раскас“ в последните секунди на квалификацията и по този начин е попречил на основния си конкурент Фернандо Алоснсо (Рено) да се бори за първата позиция на старта. Така Шумахер стартира последен от бокса и в крайна сметка завърши на пета позиция.

"""Проблемът с Шумахер е, че никога до сега не сме виждали неговата истинска личност", заяви Вилньов. "Той е автомобилен състезател и нищо повече. Просто един пилот. Именно заради това, когато се откаже от Формула 1 хората ще го забравят. Например Аертон Сена никога няма да бъде забравен. Шумахер няма да бъде жив в спомените на хората, толкова силно или дълго, както феновете си спомнят Прост или Менсъл например. Тези личности имат славата на герои, статус който Шумахер няма и никога няма да има", допълни канадецът.

Вилньов вярва, че Шумахер е показал истинският си характер по време на
въпросната квалификация в Монако по-рано този сезон. "Михаел просто не е велик шампион, защото през цялата си кариера е правил много мръсни номера и защото не е добър като човек, като личност. Да, Сена също правеше мръсни трикове, но с класа и поне си признаваше. Когато блъсна Прост на Сузука през 1990 година, Сена каза още преди състезанието, че ще го направи. За разлика от него Шумахер твърдеше, че е невинен в Монако и изглеждаше доста смешен. Сена си призна: "Да направих го, но аз ви предупредих още преди състезанието, че ще го блъсна". Тези думи са много по-различни от приказките, които Шумахер каза на целия свят след инцидента в Монако тази година, след историята с мен на Херес през 1997 година и когато блъсна Деймън Хил на Аделаида през 1994
година. Сена не лъжеше феновете, а Михаел лъжеше всички. Най-тъжното от всичко е, че част от хората приеха поведението му. Те повярваха, че черното е бяло, зради уважението си към спорта който обичат. Михаел се възползва по най-добрия начин от тази лоялност", завърши Вилньов.

""

Снимка 3: 1994 година, писта "Аделаида" (Австралия): Битка за световната титла. Във временното класиране Шумахер (Бенетон) води само с една точка пред Деймън Хил (Уилямс). Пилето губи контрол над колата и катастрофира. Той обаче успява да се върне на пистата, където е застигнат от Хил. Британецът прави опит да го изпревари, но Шуми му "затваря вратата" и двамата се блъскат. Окачването на Хил е напълно счупено и той отпада от надпреварата. Шумахер става световен шампион за първи път в своята кариера.

""Снимка 4: 1997 година, писта "Херес" (Испания): Михаел Шумахер (Ферари) блъска нарочно Жак Вилньов (Уилямс) във втората част на състезанието и по този начин се надява канадецът да отпадне. Пилето отново води само с една точка във временното класиране, но планът му не успява. Пилето отпада, а Жак успява да финишира след, като автомобилът му е сериозно повреден и става световен шампион. ФИА наказва Шумахер, като анулира точките му за целия сезон и така в статистиката на крайното подреждане той дисквалифициран.

СТЕФАН ХР. ИЛИЕВ