„Има положителни промени след въвеждането на мерките. Те са крехки и в начална фаза. Но има първи признаци. България слезе с едно място по заболеваемост и вече е на 12 място“, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на брифинга за представянето на Националния ваксинационен план.

Все още 14-дневната смъртност е висока, но мерките вече дават резултат. Като добър знак Кунчев посочи, че Кърджали е преминал от червената в оранжевата зона.

При положителните тестове се наблюдава снижение от 40-45% до 32-36%, съобщи главният здравен държавен инспектор.

Все още няма намаляване на броя на хоспитализираните, но това е процес, в който очакваме положителните новини, заяви доц. Ангел Кунчев.

Все още има области с изключително висока заетост на интензивните легла – 98% в Шумен и 89% в Ямбол, призна доц. Кунчев. По думите му, обаче, даже в тези две области има подобрение спрямо миналата седмица.

„Не търсете дълбоки причини в разликите в заболеваемостта между регионите, защото в тях епидемията е започнала по различно време. При тези, които са били първи, вече се наблюдава спад“, заяви Кунчев и отбеляза, че върху този процес влияе и спазването на мерките в съответния район и действията на местния щаб.

„Трябва да се ваксинира 70-75% от населението, за да може да бъде защитено обществото, но ние няма да отстъпим относно доброволността”, заяви главният държавен здравен инспектор.

В отговор на въпрос той подчерта, че не е проблем това, че започва масова имунизация по време на пандемия: „Винаги, когато започне епидемия, ако разполагате с ваксинален препарат, веднага започвате ваксинация – колкото по-бързо и по-масово, толкова по-добре“. По думите му така е правено при появата на повече случаи на морбили у нас, както и при полиомиелита преди 30 г.

Ако все пак се ваксинираме по време на инкубационния период на коронавируса, "нищо лошо няма да стане, пациентът може единствено погрешно да обвърже симптомите на COVID-19 с ваксината", отговори доц. Кунчев.

Служителите на МВР попадат в службите от ключовата инфраструктура и ще бъдат ваксинирани в тази фаза, каза Кунчев.

По негово мнение и хората, изкарали коронавирус трябва да се имунизират, защото не е ясно колко е продължителен техния естествен имунитет.

  • 96 нови случая на COVID-19 у нас
  • 239 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 262 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • Новите случаи на коронавирус у нас са 275
  • 457 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 126 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 153 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 313 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 332 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 359 нови случая на COVID-19 у нас

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!