В България се наблюдава една тенденция, която отсъства в Европа – провеждащото се самолечение на голяма част от постъпващите в лечебни заведения български граждани и отлагането на срещата им с лекар, който може да осъществи навременно лечение. Така здравният министър проф. Костадин Ангелов обяснява челното място на България в негативната класация за смъртност от COVID-19 в ЕС.

„Почти всички, стигнали до летален изход, са потърсили много късно лекарска помощ“, заяви той в отговор на въпрос дали българите имат адекватен достъп до медицинска помощ в пандемията – а и на фона на масови оплаквания от „телефонна медицина“, провеждана от лични лекари; трудности при достъпа до специалисти и препятствия при постъпването в болница.

„Ние сме на едно от водещите места в ЕС по сърдечно-съдови заболявания, тези заболявания, като придружаващи, утежняват изхода от заболяването коронавирус“, отбеляза Ангелов.

Той изрази надежда след въвеждането на мерките позицията на България в класацията за смъртност да се промени в следващите седмици.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!